5 lucruri pe care le poți face pentru Planeta ta

Îmi amintesc că vremea copilăriei mi-a fost marcată de un desen animat. Se numea Captain Planet, un erou salva planeta și oamenii, alături de cele cinci ajutoare ale sale: apă, aer, vânt, pământ și iubire. Ei au fost primii care au sădit în mine un mugure de conștiință asupra ecologiei și dragostei pentru minunea asta de planetă.

În lumina unui personaj mai mult decât îndoielnic care neagă încălzirea globală, retrăgându-se dintr-un acord mondial care încearcă să minimizeze efectele nocive ale poluării, mă întreb ce pot face eu, un singur suflet – ca să minimizez efectele acțiunilor mele și emisiile de CO2. Asta în condițiile în care marii poluatori industriali (estimez eu că) poluează jumătate din cât poluează populația.
Apropos, cel mai probabil că marea barieră de corali va rămâne o amintire pentru că încălzirea globală ce se așterne peste Gaia o sufocă definitiv prin creșterea cu două grade a temperaturii Pământului.  🙁

Și iaca, am croit o listă cu ce mi-e mie la îndemână să fac:
Reciclez: gunoiul menajer într-un loc, iar plasticul, hârtia și sticla le pun separat și le duc civilizat la containerele de pe bulevard. Nu, nu le duc cu mașina, ci cu mânuța și piciorusele (sâc!).
– Am decis să merg mai mult pe jos. Indiferent că mă duc cu treabă în oraș, plec mai devreme și merg pe jos până în 6-7 km. Recunosc, la început a fost ciudat, dar apoi mi-a plăcut să mă bucur de vânt, de copaci si veverițe, de o bucățică de cer și de fețele oamenilor.
– Pentru distanțe mai lungi folosesc bicicleta. Toată primăvara/ vara /toamna trecută am mers cu bicicleta: la muncă, în oraș. E fun, faci mișcare, faci bine corpului, ieși din comfortul mașinii sau din mirosul RATB-ului, consumi mai multe calorii și mai puțină benzină. Te ajută la buzunar și la pătrățele (să le pierzi pe cele de ciocolată). Da, unii vor spune că e periculos. Depinde de mindset-ul fiecăruia. Eu vă voi spune doar că dacă ești suficient de atent(ă), va fi ok, mai ales că majoritatea șoferilor te vor proteja în trafic. Și cu cât suntem mai mulți care vom pedala, cu atât ne va fi mai ușor să facem o Copenhagă Bucureșteană.
Transportul în comun, acolo unde se poate folosi – este o soluție la fel de bună.
Călătoriile (mersul cu avionul sau mașina): încerc să devin cât de conștientă pot asupra lor; atunci când e posibil, împart mașina cu mai mulți călători.

Nu voi fi ipocrită, din cauza accidentării la genunchi în iarna asta, am folosit mașina, dar cu ajutorul recuperării, renunț din ce în ce mai mult la ea. Ieeei! 🙂

Bineînteles că pentru orice propunere de mai sus vor exista păreri, argumente și frici, dar la finalul zilei, ele contează mai puțin și mai mult faptele.

Probabil ca există și alte lucruri la care nu m-am gandit, dar sunt deschisă la recomandări.

Să ne dorim o planetă fericită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *