O vacanță aproape gratis la Nisa

Franța este una din destinațiile mele preferate, iar Coasta de Azur nu face excepție. Găsești aici peisaje din cele mai frumoase, palate de vizitat și mâncare senzațională.
Transport
1. De la/spre aeroport există autobuzul Nice Airport Express Bus care costă 6 EUR/drum și circulă cu o frecvență de 20 de minute. Ultimul autobuz e la 23:50, iar capătul lui este la Piața Garibaldi via Centrul vechi. Puteți lua și taxiul care costă 32 Euro (este rată fixă reglementată de Primărie) sau Uber (costă între 28-32 Euro).
2. În oraș puteți folosi autobuzul sau tramvaiul, iar biletul costă 1,5 Euro. Dacă luați abonament pentru 10 călătorii, prețul este 10 Euro.
3. Dacă doriți să călătoriți cu autobuzul în afara Nisei, folosiți Ligne d’Azur în jurul Nisei (se poate folosi și cartela de 10 călătorii din oraș). Puteți plăti direct la șofer 1,5 Euro/călătorie.
Nisa
În acest oraș înfrățit cu soarele sunt numeroase atracții turistice care pot vizitate gratuit, dar și unele care merită văzute, deși se plătește intrare. Am făcut mai jos un mix ale celor mai interesante locuri de vizitat, astfel:

Promenade des Anglais merită o plimbare prelungită. Pe acest bulevard cunoscut este și faimosul Hotel Negresco  , făcut de un român. Luați-vă un cocktail la bar și admirați operele de artă din interior, inclusiv candelabrul destinat unui țar al Rusiei.

Castelul din Nice sau Colline du chateau oferă o panoramă superbă a orașului și a promenadei, deși plimbarea este destul de abruptă până sus. Program: 8:30-18 (20 vara). Încercați să prindeți un apus în acest loc, e nemaipomenit.

– Puțină lume știe despre cele două porțiuni de faleză ale drumului de coastă pietonal din Nisa spre Cap Ferrat. El merge în paralel cu șoseaua corniche basse, iar 90% din timp urmează marea (există 3 drumuri paralele care merg spre Menton ca direcție: basse corniche, corniche moyenne, corniche inferieure; corniche=drum de coastă).

Prima parte a falezei pietonale pornește la Coco Beach și conduce spre Cap de Nice printr-o serie de scări și pasaje pitorești. Cea de-a doua parte a drumului începe cu o coborâre de scări după Palatul Materlinck și ajunge până în zona portuară Villefranche Darse. Acest drum durează cam 1,5-2 h, în funcție de punctul de plecare. Dacă doriți să faceți numai o parte a acestei plimbări, puteți lua autobuzul 100 care face legătura între Villefranche sur Mer și Nisa.

Muzee din Nisa
Există trei opțiuni de vizitare pentru muzee:
  1. Cumpărați bilet la fiecare muzeu pe care doriți să-l vizitați.
  2. Cumpărați un bilet valabil 24 de ore, cu acces gratuit la cele 14 muzee municipale care costă 10 Euro și include: Muzeul Matisse, Muzeul  de arheologie, Muzeul de artă modernă, Palatul Lascaris, Muzeul de Arte frumoase, Muzeul Massena. Dacă doriți un mic maraton cultural, se pot vizita maximum 4-5 muzee în cele 24h, atât am reușit eu să văd, și să-mi tihnească. În afară de Muzeul de Artă Modernă și de Muzeul Matisse, restul pot fi vizitate în circa 1 h.
  3. Cumpărați un bilet valabil 7 zile, cu acces gratuit la cele 14 muzee municipale și costă 20 Euro. Nu include Muzeul Național Chagall.

– În cartierul Cimiez se află ruinele romane Cimeneleum, fosta capitală romană a provinciei Alpilor Maritimi, în cadrul Muzeului de Arheologie. Tot aici se află și Muzeul Matisse. Intrarea costă 4 Euro/persoană.

Palatul-muzeu Massena datează din secolul al XVIII-lea și este situat chiar lângă Hotel Negresco. Accesul se face prin intrarea din spate, nu cea din Promenade des Anglais. Aici se află masca mortuară a lui Napoleon, diadema

și capa purtate de Josephine, dar și scrisorile celor doi.  Program: Mi-L, 10-18. Prețul unui bilet este 10 euro/persoană. Piața Masenna se află lângă muzeu.

 – Palatul Lascaris se află în Centrul Vechi, iar intrarea costă 10 Euro. Program: Ma-D, 10-18.

– În plimbarea prin centrul Nisei nu ratați La Tête Carrée, o bibliotecă non conformistă care se ascunde într-o sculptură locuibilă.
Muzeul Marc Chagall a fost realizat chiar cu ajutorul artistului care a instalat mozaicul și alte opere. Accesul este gratuit în prima duminică din lună.  Intrare: 9 Euro/persoană. Program: Mi-L, 10-17 (18 vara)
Muzeele gratuite din Nisa sunt:
  • Muzeul de artă asiatică   Program: Mi-L, 10-17.
  • Vila Arson are lucrări de artă contemporană. . Program: Mi-L, 14-18.
  • Mânăstirea franciscană situată în zona Cimiez. Program: L-S, 10-12; 15-17:30.

Majoritatea muzeelor sunt închise marțea, dar există câteva care au program în această zi:

Mâncare

Zona Coastei de Azur se află la intersecția gusturilor.

Printre deliciile pe care trebuie să le încercați aici sunt: Socca – o clătită crocantă coaptă în cuptor, salata Niçoise – un mix de salată, roșii, ceapă, ou fiert, ton și anșoa, Le Pan Bagnat – salată Niçoise în sandwich, Pissaladière – un fel de pizza cu topping de ceapă, anșoa și măsline, Ratatouille – mâncare specifică Franței, cu origini în Nisa, este un ghiveci de legume asezonat cu ierburi aromatice, Soupe au pistou – o supă de fasole cu sos pistou care e făcut din cuișoare, busuioc și ulei de măsline. Încercați fructe de mare în paste ori cu orez, sau pește proaspăt. Dimineața e nelipsit un croissant cu cafea.

La circa o oră de mers cu mașina de Nisa se află Rezervația Naturală Alpha Park din Franța sau puteți vedea și alte locuri de vizitat pe Coasta de Azur.

Vouă cum v-a plăcut Nisa?Booking.com