Așa cum există oameni care ne ajută, ne cresc, ne ghidează și ne oferă din preaplinul lor, la capătul opus se află persoanele care, datorită traumelor ori suferințelor prost înțelese, și-au construit mecanisme care (ne) pot distruge. Așa se face că toți am avut la un moment dat experiențe neplăcute cu un vecin, cu un coleg sau cu o rudă ce face parte din cele cinci exemple de personalități dificile.
Deși eu personal încerc din răsputeri să evit etichetarea oamenilor, Bill Eddy ne spune din experiența sa de avocat, psiholog, terapeut și mediator că există 5 categorii de oameni care pot avea un efect devastator asupra vieții noastre, dacă nu îi recunoaștem la timp și le punem limite, ei reprezentând aproximativ 10% din populație. Acestea sunt:
- Antisocialul (Tipul Eu sunt superior, tu ești un nimeni ) are o frică perpetuă de a fi dominat de alții. În el se regăsește mentalitatea de luptător, deoarece percepe totul ca pe o luptă de a nu fi supus.
- Personalitatea narcisică (Te iubesc, te urăsc) este dominatoare și posesivă și se teme să fie nerespectată. Aici regăsim cei mai mulți lideri.
- Persoanele borderline (Escrocul, persoana crudă) trăiesc cu o frică puternică vizavi de a fi abandonate de cei din jurul lor, îndeosebi de persoanele apropiate. Ele sunt dependente de copii și/sau de partener.
- Persoanele paranoide (Extrem de suspicios) sunt bănuitoare și au o perpetuă spaimă de a fi trădate.
- Oamenii histrionici (Dramatic, Acuzator) pot fi ușor recunoscut pentru că sunt foarte dramatici ca personalitate, iar comportamentul lor derivă din teama de a fi ignorați.
Trăsăturile primare comune ale acestor persoane sunt:
- Gândirea de tip ”totul sau nimic”.
- Emoții negestionate.
- Învinovățirea celorlalți.
- Comportamente extreme.
Poate părea că la fiecare moment avem de-a face cu astfel de persoane, însă doar o foarte mică parte din populație are toate trăsăturile descrise mai sus; oameni care par a fi într-una din categoriile enumerate pot avea motive diferite care îi dezechilibrează temporar, însă nu ajung în faza patologică. De exemplu: o perioadă stresantă, o personalitate rebelă, dorința de atenție datorată unei despărțiri recente etc. Mi-a plăcut modalitatea simplă prin care autorul ne ajută să recunoaștem tipul persoanelor dificile: aplicăm regula celor 90%. A avut persoana în cauză un comportament pe care 90% dintre oameni nu l-ar avea? De exemplu: m-a atins de nenumărate ori, deși era prima dată când îmi vorbea; mi-a povestit lucruri care nu ar putea fi adevărate etc.
Soluțiile pe care Bill Eddy le propune urmăresc în speță două aspecte:
- Cuvintele și tiparele de gândire ale oamenilor cu acest fel de tulburări sunt de gen ”totul sau nimic”, funcție de intensitatea tulburării.
- În cazul emoțiilor, poate exista sau nu un tipar de emoții negestionate, cu schimbări rapide de dispoziție. Întrebarea pe care trebuie să ți-o pui este: Mă simt confortabil cu această persoană din punct de vedere emoțional?
Metoda prin care reușim să facem față persoanelor conflictuale este următoarea:
- Ne conectăm cu interlocutorul prin empatie, atenție și respect.
- Facem o analiză a opțiunilor/alternativelor pe care le avem.
- Reacționăm cu calm și siguranță la încercările de intimidare prin ostilitate și/sau dezinformare, nu devenim ținta culpabilizării.
- Stabilim limite față de persoanele înalt conflictuale și le comunicăm.
Cartea poate fi comandată aici: 5 tipuri de persoane care îți pot distruge viața.