Despre mecanismele psihice de apărare cu Joseph Burgo

Din colecția Psihologia Practică a Editurii Trei, cartea lui Joseph Burgo – De ce fac asta? Mecanismele psihice de apărare și căile ascunse prin care ne schimbă viața – funcționează ca o terapie în lectură, una extrem de bună când vine vorba despre autocunoaștere și autovindecare. 

Repetarea acțiunilor noastre cu același rezultat de fiecare dată ne dă senzația că trăim într-un carusel emoțional până când apăsăm butonul care ne întreabă: De ce faci asta? Mecanismele de apărare creează acea barieră necesară supraviețuirii într-un mediu ostil, dar ele ne subminează din subconștient, cu rădăcini adânci în copilăria timpurie. Rolul de supraviețuitor pe care mulți îl jucăm în viața de zi este creat din apărări și mecanisme ce ne împiedică să ne atingem potențialul, să fim noi înșine, să avem relații satisfăcătoare cu cei din jur. Astfel, principalele mecanisme de apărare pornesc din următoarele puncte:

  1. Gestionarea nevoii și dependenței, inclusiv tolerarea frustrării, dezamăgirii și neputinței în acele relații. Aici apar conceptele Stânca Gibraltar și copilul neputincios care se completează și se atrag reciproc, cu relații foarte stabile, dar nesănătoase; prima categorie de oameni își neagă emoțiile, refulându-și nevoile, fiind „stânca” copilului neputincios, adică a persoanei care veșnic trebuie salvată.
  2. Gestionarea emoțiilor intense și dificile: teama, anxietatea, furia, ura, invidia, gelozia. De obicei aici apare proiectarea în celălalt a sentimentelor negestionate în interior, neînțelese plenar.
  3. Probleme legate de stima de sine în relațiile cu cei din jur.

Joseph Burgo abordează metodic, ca și cum te-ai afla la terapie, cele mai importante probleme ale omului de azi: autocunoaștere, aflarea și gestionarea eficientă a emoțiilor primare, identificarea mecanismelor proprii de apărare, relațiile apropiate. Practic, aflăm de ce reacționăm sau nu la oamenii din jur, care ne sunt butoanele, cum putem depăși erorile de gândire și comportament muncind conștient la eul nostru. Înțelegem de ce avem un anume pattern de comportament, iar relațiile noastre se mențin în aceeași direcție.

Cu exemple concrete și chiar cu teme pentru acasă (sunt foarte utile întrebările din acest ghid pentru a ne atinge scopul pe care ni l-am propus), Mecanismele psihice de apărare este un ghid esențial pentru o mai bună comunicare interioară și exterioară.

Dacă ați decis să o citiți, m-ar interesa părerile voastre despre ea.