21 de lecții pentru secolul 21 de Yuval Harari

Mi-am plimbat degetele îndelung peste cartea asta până să o pot citi. Promitea mult, părea o inspirație pentru viitor și nu m-am înșelat.

Harari este extrem de organizat când vine vorba de scrierea celor 21 de lecții: alocă capitole întregi domeniilor care ne afectează viața zilnică: munca, libertatea, comunitatea, psihologia, politica, religia, inteligența artificială, digitalizarea. Toate capitolele cărții se împart în cinci părți: provocarea tehnologică, provocarea politică, disperarea și speranța, adevărul și flexibilitatea. Redau mai jos câteva din ideile care m-au inspirat:

  • Rețeaua de socializare Facebook ar trebui să creeze o punte între mediul online și cel offline, ca și promotor al comunității. Una din consecințele digitalizării este că oamenii s-au înstrăinat unii de alți, de ei înșiși și de propriile corpuri, de senzațiile lor, deoarece mediul online i-a făcut să se deconecteze de sine.
  • Mi-a plăcut analogia lui Harari în privința cimpanzeilor și gorilelor pentru a sublinia diferențele dintre valorile occidentale și cele islamice; cimpanzeii  trăiesc în grupuri mixte de masculi/femele, egalitare, în timp ce gorilele au un mascul alfa care face harem. Astfel, nu e nici recomandat și nici posibil ca gorilele să se amestece cu cimpanzeii sau invers. Așa este și cu cele două religii, ele au viziuni diferite care nu pot fi puse una lângă cealaltă.
  • Marile provocări ale secolului XXI vor fi globale și legate de schimbări climatice, ecologice, IA (inteligență artificială).
  • Dilema actuală este asemănătoare celebrului spot publicitar ”Daisy” din 1964 în care Lyndon B. Johnson, candidat la președinție, lansează întrebarea valabilă până în zilele noastre: ”Construim o lume mai bună în care să poată trăi toți copiii lui Dumnezeu sau pășim în beznă?”
  • Se preconizează lăsarea în urmă a naționalismului, chiar în state precum India, SUA, Rusia, China.
  • Așa cum în timpul principalelor crize globale – cele două războaie mondiale – inovațiile tehnologice au crescut considerabil, sa sperăm că urgența cataclismului climatic va încuraja cercetarea în IA și bioingineria, împiedicând astfel posibila dispariție a Homo Sapiens. Adaug eu că cele mai mici gesturi de ajutorare a Pământului sunt atât de ușor de făcut: reciclează, mergi mai puțin cu mașina, cu avionul, devino conștient că fiecare aspect al consumului tău lasă o amprentă poluantă, indiferent că arunci uleiul la chiuvetă, că îți cumperi haine și nu le folosești, că arunci mâncarea, că irosești apa.
  • Avem nevoie de o nouă identitate globală. Avem ecologie globală, economie globală, dar am rămas tot la capitolul politicii naționale.
  • Normalitatea înseamnă înțelegerea suferinței, nu neapărat a legilor divine. Dacă înțelegi cu adevărat, la nivel profund felul în care o faptă îți provoacă ție sau altora suferință inutilă, te vei abține în mod natural să o comiți. Oamenii produc crime, violuri, furturi pentru că înțeleg doar superficial suferința pe care o produc.
  • Valorile laice ale normalității sunt: adevărul, compasiunea, egalitatea, libertatea, curajul și responsabilitatea.
  • Oamenii preferă puterea în detrimentul adevărului. Se investesc mari cantități de bani și energie încercând să controlăm lumea, mai degrabă decât să o înțelegem. Uneori, chiar și atunci când o înțelegem, o facem tot din dorința de a o controla.
  • În ziua de azi, educația nu ar trebui să se bazeze pe acumularea de informații, ci pe distingerea ei, pe căpătarea abilității de a o discerne și distinge, creând o imagine de ansamblu.
  • Experți în pedagogie susțin predarea celor 4C: gândire critică, comunicare, colaborare, creativitate.
  • Abilitățile importante pentru viitor sunt: a face față schimbării, a învăța lucruri noi și de a-ți păstra echilibrul mintal în situații neobișnuite.

Cartea poate fi comandată aici: 21 de lecții pentru secolul XXI de Yuval Harari.

Vouă ce v-a plăcut cel mai mult din cartea asta?