Reinventează-ți viața profesională de Marion Divonne

Cartea Reinventează-ți viața profesională. Ghid practic pentru generația Y, cumva m-a ales ea pe mine și mai puțin eu pe ea. Poate că efectul ei a fost booom pentru că mă aflu într-un moment de cumpănă în viața profesională. Sau sincronicitățile își fac de cap, iar eu sunt ținta lor. Ei bine, chit că te afli în perioada în care îți formezi gândurile despre tine și despre viitoarea profesie, ori ești deja în câmpul muncii și vrei să faci o schimbare, cartea asta te va ajuta să te înțelegi mai bine și direcția spre care să navighezi.

Bilanțul situației actuale este esențial pentru a avea un punct de plecare. În el analizăm vocea interioară, ce anume nu ne împlinește din viața noastră, identificăm dacă alegerea e un moft sau e imperioasă, revenim la alegerile care ne-au adus aici și ne uităm în familie și în societate spre acele triggere care ne-au adus în acest punct.

Parcursul trecerii în altă zonă profesională este atent analizat, din perspectiva socială, psihologică, socio-profesională și antropologică. Astfel, cele 5 generații ale secolului XX-XXI și-au schimbat prioritățile astfel:

  • Generația tăcută (cei născuți înainte de 1945) visa la propria locuință.
  • Generația baby-boomers (1945-1959) dorea un loc de muncă sigur din punct de vedere financiar.
  • Generația X (1960-1979) voia un echilibru între muncă și viața profesională.
  • Generația Y (1980-1994) cunoscuți ca Milenialii își doresc o slujbă flexibilă și libertate.
  • Generația Z (1995-2010) vrea siguranță și stabilitate la serviciu.

Orice alegere profesională ai face, vorbele Mayei Angelou sunt memorabile: ”Succesul înseamnă să vă iubiți pe voi, să iubiți ceea ce faceți și modul în care o faceți.” În lumina propriei experiențe, a trecut vremea în care jobul pe care-l aveam într-o companie multinațională îmi definea existența și persoana. A devenit esențial să-mi găsesc acea activitate profesională pentru care abia aștept să mă trezesc dimineața.

Dintre exercițiile lui Marion Divonne, sunt câteva cu care am rezonat mai tare:

  • Completează fraza următoare: ”După mine, o viață reușită este atunci când…”
  • Cere lista calităților tale unei persoane apropiate, iar înainte de a le compara, fă-o tu însuți/însăți pe a ta.
  • Gândește-te ce îți place să faci ori faci cu plăcere, ce te pasionează. Analizează care îți este zona de excelență, ce poți face bine – calitățile, aptitudinile, activitățile preferate, care sunt categoriile profesionale care te atrag. Care este misiunea, sensul tău? Ce nevoi ai (cum să fie mediul de lucru, cum să fie colegii, tipul de activitate si care ar fi venitul minim de care ai nevoie). Suprapunerea acestor trei categorii implică apariția unei zone în care se află adevăratul tău potențial și zona ta de performanță.
  • Care sunt persoanele care te inspiră în viața profesională? Analizează ce au ele în comun, care sunt calitățile lor care te atrag.
  • Care sunt verbele care se potrivesc cel mai bine cu ce vrei să faci?
  • Ce te emoționează sau te mișcă? Ce te supără, unde iei măsuri?

În carte se află o sumă de exerciții, trimiteri spre teste online (cum ar fi Testul MBTI sau Testul lui John Hollender) care să te ajute să te cunoști mai bine, să te înțelegi și să faci alegeri inspirate.

Cartea poate fi comandată aici: Reinventează-ți viața profesională. Ghid practic pentru generația Y .

Ce alte lecturi bune ai mai găsit despre alegerea vocațională?