Cum să dobândești echilibru financiar identificând credințele tale limitative

Deunăzi am fost la un seminar de educație financiară. Unii i-ar spune consiliere investițională, alții echilibru financiar. Oricum ar fi numit, majoritatea oamenilor caută să găsească acea portiță spre libertatea lor financiară care să le ofere venituri pasive și muncă puțină. Practic, întrebarea care se pune este: cum să fac mai mulți bani?

Multe persoane citiseră cel puțin una din cărțile lui Robert Kiyosaki (de exemplu, Tată bogat, tată sărac) și discutau pasional în pauze ideile din carte și opțiunile de investiții pe piață. Dintre toți speakerii acestui eveniment, unul singur a amintit cel mai important lucru pentru a avea și a păstra banii, și anume, mindsetul sau credințele limitative. Cu alte cuvinte, cum îți descrii ție însuți credințele pe care le ai referitoare la bani?

Exemple

Maria, o femeie de 60 de ani a muncit 30 de ani în mediul de stat și cel privat. În anii 2000 și-a făcut un business, profitabil la început, care a dat faliment după câțiva ani. În general, toată viața ei nu ajungea cu banii de la o lună la alta, deși intrările de cash erau decente. Și-a vândut casa, a stat cu chirie, a cheltuit toți banii din vânzarea casei și a ajuns la mila prietenilor și rudelor. Credința ei limitativă, pe care o și rostea des era: ”Dacă am bani, am și bătăi de cap”. Și atunci, făcea tot ce putea să nu rămână cu bani, practic banii i se scurgeau printre degete, stilul ei de viață era unul dezorganizat și scump. Prea târziu a descoperit legătura dintre credința ei și bani.

Un alt caz este Laurențiu, care în anul 1995 a vândut vila în care locuia în București cu suma de 200.000 de dolari. A cumpărat un apartament de 4 camere într-o zonă bună, o mașină nouă (atenție, casa în care locuiești și mașina generează în permanență cheltuieli, nu sunt active care să creeze profit), iar restul banilor i-a depus într-un cont bancar, folosindu-i la diferite ocazii. În nici zece ani, suma din bancă s-a redus considerabil, astfel încât Laurențiu și-a vândut apartamentul și s-a mutat cu proaspăta sa soție în apartamentul ei. Din nou, banii încasați din vânzare au reprezentat sursa de venit pentru că renunțase la job și lichiditățile s-au terminat în circa 7 ani. La final, omul nostru a intrat în datorii, s-a îmbolnăvit datorită stresului și cam aici se termină povestea. Morala este să ai întotdeauna un buget lunar în care să te încadrezi și să nu renunți la active care îți pot aduce venituri (el ar fi putut vinde apartamentul de 4 camere și cumpăra 2 apartamente de 2 camere sau 3 garsoniere pe care să le închirieze generându-i un venit pasiv sau ar fi putut investi banii în acțiuni,  obligațiuni ori în terenuri care în 10 ani ar fi putut să-și dubleze valoarea).

Buget

Una din cele mai mari greșeli pe care le-au făcut Maria și Laurențiu a fost că nu și-au stabilit un buget lunar (de venituri și cheltuieli) pe care să-l respecte cu strictețe. Intrările reprezintă salariul, venituri din drepturi de autor, chirii etc. Cheltuielile se împart în mai multe categorii:

 • economii (aici includem și o sumă de bani pentru cheltuieli neașteptate și urgențe). Din economii vom obține o sumă de bani pe care să o investim.
 • cheltuieli esențiale (alimente, masa de prânz, întreținere corporală, sănătate).
 • cheltuieli legate de casă (chirie/rată la bancă, întreținere, lumină, cablu & internet, telefon, impozit, gaze, gunoi, asigurare, apa, reparații).
 • cheltuieli pentru transport (abonament ratb, combustibil, asigurare RCA& Casco, rovinietă, reparații, revizii, parcare, întreținere).
 • datorii (rate la bănci, card de credit etc.).
 • alte cheltuieli (aici pot fi incluse taxele pentru grădiniță, școală, cursuri sau cărți, haine, vacanțe, electronice și electrocasnice, asigurări personale, coafor, cosmetică, ieșiri în oraș, bani pierduți – țigări, alcool, pariuri).
 • donații (spre asociații, oameni în nevoie, proiecte). A dărui are puterea de a-ți întoarce darul însutit. Dacă vrei bani, oferă bani. Dacă vrei să vinzi, ajută pe cineva să vândă, iar tu vei găsi exact cumpăratorul potrivit.

Cel mai simplu mod de a face un buget este de a pune fiecare categorie de mai sus în câte un plic. Este de ajutor ca fiecare cheltuială, oricât de mică, să fie notată, iar bugetul să fie făcut pe un an, astfel încât să înțelegi că cheltuielile tale anuale legate de țigări – de exemplu – egalizează cu echivalentul unui concediu pentru 2 persoane, o săptămână – 17 lei/pachet țigări x 30 zile x 12 luni = 6.120 lei.

Credințe limitative

Eu am făcut următorul exercițiu pentru a-mi găsi ideile și credințele limitative: am luat o foaie de hârtie și am notat acolo tot ce-mi venea în minte atunci când repetam cuvântul ”bani”. După ce notam gândul, încercam să-mi amintesc de unde sau de la cine l-am împrumutat (mama, tata, bunici, prieteni, colegi, societate). Apoi analizam cât adevăr ascunde propoziția respectivă și de ce aleg să o cred sau nu. De exemplu, bunicul meu îmi spunea des că banii se fac greu și se cheltuie ușor. De ce e obligatoriu ca banii să se facă greu? Am exemple de oameni care au făcut bani ușor? Cum? Asta era credința lui, dar în ziua de azi, informația mă ajută să găsesc o soluție financiară ingenioasă, o nișă din care poți face bani instantaneu. Eu aș putea găsi un mod de a-i face ușor. Acum nu mai trebuie decât să fiu atentă la oportunități. În continuare, am găsit și alte credințe limitative în calea mea spre echilibru financiar:

 • Dacă ai mulți bani, ai și multe probleme.
 • Cu cît ai mai mult, cu atât dai mai mult.
 • Banii-s ochiul dracului.
 • Oamenii sunt invidioși pe cei avuți.
 • Dacă ai bani, ești în pericol. (Pe vremea lui Ceaușescu, puteai avea probleme cu Securitatea dacă aveai bani în casă.)
 • Muncești din greu pentru bani.
 • Trebuie să muncești pentru bani.

Soluții

Din fizica cuantică știm că gândurile sunt energie. Credințele tale îți crează gândurile zilnice, iar gândurile tale îți crează realitatea cotidiană. Fizic vorbind, gândurile sunt energie care odată ce capătă putere prin forța repetiției, materializează credința respectivă în viața ta. Dacă crezi că vei ajunge sărac ca părinții tăi, așa va fi. Ești încredințat(ă) că ai tot ce ai nevoie ca să capeți independența financiară, atunci asta se va întâmpla.

Personal, după ce am identificat toate aceste credințe și le-am analizat pe fiecare în parte, am făcut un exercițiu de autosugestie. Seara înainte de culcare timp de 3 săptămâni (sau minim 21 de zile, timpul necesar creării unei noi rețele neuronale) am făcut o mini-meditație în care mi-am înlocuit credințele limitative cu gândire pozitivă. De ce? Pentru că subconștientul este mai puternic decât conștientul, iar reprogramarea subconștientului ajută mai mult și mai rapid decât repetarea unei mantre zilnice de tipul ”Sunt bogat”. Este important să identifici limitările care te țin în loc și să le ”cureți” din subconștient pentru a putea planta semințele pentru abundența financiară.

Drumul spre independența financiară depinde numai de tine. Asumarea responsabilității pentru gândurile tale este primul pas. După aceea, ele te vor conduce spre dorința de a le schimba în credințe pozitive care să spulbere îndoielile, iar sugestia pozitivă pe care ți-o repeți zilnic este cea care îți aduce acele oportunități financiare pe care numai tu să le poți vedea și folosi.

Banii nu sunt scopul, ci sunt mijlocul prin care să te bucuri de acele lucruri simple care nu pot fi cumpărate: timp liber petrecut cu familia și prietenii, lipsa stresului zilnic ca să te poți bucura de un cer cu nori pufuloși, prezența ta conștientă în îmbrățișarea bunicii, plimbarea în parc cu patrupedul tău drăgăstos.

Tu ce alte credințe limitative ai descoperit și cum ai dobândit echilibru financiar?