Ce vizităm în Câmpulung Muscel

Sunteți gata pentru o nouă plimbare? De data asta, mergem la drum întins spre Câmpulung Muscel, un oraș care mi-a amintit de Sinaia, cu chic de odinioară și cu aer curat. Orașul poate fi vizitat în drum spre sau dinspre Pasul Rucăr-Bran, când mergem spre Moeciu, pentru că drumul este unul mai puțin aglomerat față de DN. Hai să parcurgem împreună locurile de vizitat în zonă.

Chiar la intrarea în Câmpulung cum se vine dinspre Pitești se află Castrul roman Jidova. Castrul reprezintă denumirea dată taberelor romane fortificate care găzduiau trupe militare. El era construit cu frontul spre Est de unde venea de obicei inamicul și avea de regulă o formă pătrată sau, mai rar – dreptunghiulară. Pe fiecare latură există o poartă de intrare, flancată de turnuri de apărare. Numele celor 4 porți ale castrului Jidava sunt: Praetoria, Decumana, Principalis Dextra,  Principalis  Sinistra. În mijlocul fortului se află clădirea comandamentului (Principia), iar alături se află Praetorium-ul compus dintr-un Atrium (curte interioară înconjurată de camere), birourile (tabularium), saccelum (capela), armentarium, perystilum, magazia (Horreum). În spate se află dormitoarele soldaților. Povestea ghidului mi-a plăcut mult, ne-a oferit numeroase detalii și răspunsuri la întrebări legate de perioada istorică respectivă, dat fiind că este student la istorie. Prețul biletului este de 6lei/persoană. Programul este: marți-duminică, 9-17. Localizare:. 

Dacă tot ne aflăm în Câmpulung, mai putem vedea biserica catolică Sf Iacob care se află în centrul orașului și a fost construită în secolul al XIII-lea. Așezământul păstrează corul gotic, iar interiorul ei adăpostește mormântul comitelui sas Laurențiu de Câmpulung, care a murit în 1300. Mormântul este cea mai veche atestare documentară a orașului Câmpulung și este cel mai vechi document epigrafic medieval din Țara Românească. Turnul Bărăției a fost ridicat la 1730 și reconsolidat în 1960 de Ștefan Balș. Edificiul include și Casa parohială ce datează tot din timpuri medievale (secolul al XVII-lea). Biserica a aparținut unor călugări dominicani și ulterior – celor franciscani.

Dacă vi se face foame, vă recomand restaurantul Brâncovenesc. Am mâncat foarte bine – un cașcaval pane delicios și o porție zdravană de ruladă de pui, ambele asezonate cu garnitură și salată. Costul a fost cam de 60 lei, inclusiv cu băuturile. Localizare:. 

Alte monumente și obiective istorice și culturale ale orașului sunt Mănăstirea Negru Vodă, Muzeul de etnografie și folclor și Vila Golescu.

Spre nordul orașului, în Nămăești se poate vizita Casa memorială George Topârceanu și Mănăstirea Nămăești.