Supernormal, povestea neîmpărtășită a adversității și rezilienței este istoria oamenilor care reușesc să învingă mediul ostil și suferința în care au crescut, dovedind o capacitate deosebită de adaptare și reușită. Cum fac ei asta?
Meg Jay, psiholog clinician de peste 20 de ani și profesor de psihologie la Universitatea din Virginia a scris numeroase articole pe tema traumei, a rezilienței și a psihologiei dezvoltării. Cartea sa adună informații despre cazuri și explicații care ajută la înțelegerea mecanismelor ”supernormalilor”. Câteva dintre ideile care mi-au părut deosebite:
- Copilăria marcată de traume a supernormalilor îi ajută pe aceștia să dezvolte instincte mai bune, iar meseria aleasă tinde să fie una umanitară pentru a compensa lipsurile resimțite la acest capitol, pentru că ajutându-i pe alții, ei se ajută, de fapt, pe sine. Ajutorarea celorlalți este legată de o sănătate mai bună și de o stare generală îmbunătățită, întrucât cresc nivelurile de hormoni buni (dopamină, oxitocină) din organism.
”Adulții care fac voluntariat au nivele de fericire și satisfacție mai bune, o rată mai scăzută a mortalității premature. Ei au un ritm cardiac mai scăzut și o tensiune arterială mai mică.”
- Rezilienții dobândesc în mod voit, în timp, un autocontrol mare care îi ajută să stăpânească mai bine stresul posttraumatic. Stresul nu este la fel de accentuat la persoanele cu autocontrol ridicat. Autocontrol înseamnă controlul simțurilor, al impulsurilor (violența, mânia), inclusiv mâncatul compulsiv și dependența de alcool.
- Fetele sunt în medie mai rezistente decât băieții atunci când sunt supuse stresului în timpul dezvoltării.
- Autodezvăluirea este benefică pentru sănătate (terapie, spovedanie etc.) deoarece ajută la punerea în ordine a gândurilor și la catharsis, adică la eliberarea de stresul amintirilor și emoțiilor reprimate. Explicația științifică constă în faptul că exprimarea în cuvinte facilitează trecerea de la amigdală la cortexul prefrontal, deci practic rațiunea înlocuiește emoția.
- Numeroase studii indică relațiile interumane ca fiind cea mai importantă sursă de sens din viața noastră.
- Studiul Grant desfășurat pe 268 de studenți la Harvard, timp de peste 75 de ani a vizat calitatea vieții în genere. Au fost analizate aspectele metabolice, fizice, psihologice și alimentare ale subiecților, iar concluzia a fost că un element esențial al vieții subiecților fusese iubirea: de la părinți, frați, surori, soție, unchi, mătuși, mentori. ”Fericirea înseamnă iubire” a spus George Vaillant, coordonatorul acestui studiu. Louis Cazolino a completat spunând că ”Cel mai mare factor de facilizare a neuroplasticității este chiar iubirea”.
- Roy Baumeister spune că ”Emoțiile rele, părinții răi, feedbackul negativ au un impact mai mare decât cele bune, iar informația negativă este procesată mai atent decât cea pozitivă”.
- Prizonierii politici din Germania de Est au fost studiați după abuzurile mentale și fizice la care au fost supuși de regimul politic. Cei care aveau să sufere de PTDS (stres posttraumatic) erau cei care au fost înfrânți psihic, care s-au simțit ”de nimic”, cărora nu le-a mai păsat ce se întâmplă cu ei, s-au resemnat și au abandonat lupta. La polul opus au fost luptătorii – cei care au rezistat în mintea lor, care nu s-au lăsat învinși psihic, nu au cedat. Ultimii au fost mai echilibrați decât ceilalți.
”Mulți supernormali care aleg să-i ajute pe alții, fie prin voluntariat, fie în alte moduri, vorbesc despre valoarea de-a <<transforma ceva negativ în ceva pozitiv>>. Este o transformare care se petrece la multe nivele. Atunci când o experiență dureroasă devine impulsul de-a face fapte bune, nu mai suntem victimele, ci devenim eroii. Atunci când ne ocupăm de greutățile celor din jurul nostru, uităm un timp de problemele noastre și ne simțim mai fericiți. Iar atunci când avem contacte profunde cu ceilalți, permitem zilelor și relațiilor noastre să aibă greutate și sens. Permitem vieților noastre să conteze.”
Cartea poate fi comandată aici: Supernormal, povestea neîmpărtășită a adversității și rezilienței de Meg Jay.