Închide ochii, eliberează-te de Grace Smith

Până să citesc cartea lui Grace Smith – Închide ochii, eliberează-te – nici nu mi-aș fi imaginat că unele stări pe care mi le cream erau autohipnoză. Eu le-aș fi zis reverie, autosugestie, meditație sau oricum altcumva. Abia după ce am trecut prin informațiile din carte, am înțeles cât de ușor și de rapid este să-mi creez o stare bună. 

Inconștientul nostru nu deosebește realul de imaginar, o scenă de film de una reală, stresul real față de cel perceput. Astfel, autosugestia făcută pe o perioadă îndelungată ne poate convinge să credem tot ceea ce ne repetăm. Așteptările noastre tind să devină profeții autoîmplinite pentru că noi luăm decizii conforme cu viziunea noastră despre lume, deoarece gândurile ne creează realitatea.

Există o mică-mare diferență între a-ți repeta o afirmație în stare normală (de veghe) și a o spune în meditație/autohipnoză: atunci când ea intră în subconștient prin autohipnoză, mesajul este recepționat la nivel mai profund, iar schimbările vor fi mai însemnate. Medicația și drogurile schimbă undele cerebrale, la fel cum se întâmplă în momentul în care se schimbă percepția. Pentru că tot a venit vorba despre undele cerebrale, iată cele 6 categorii în care sunt împărțite:

  1. Infrajoase.
  2. Delta – somn profund fără vise (frecvență 1-3 Hertzi).
  3. Teta – zona de hipnoză, învățare, memorie, meditație (4-8 Hz).
  4. Alfa – relaxare, calm, creativitate (9-14 Hz).
  5. Beta – starea normală de veghe (15-30Hz).
  6. Gama.

”Sub vârsta de 7 ani, creierul nostru operează aproape în întregime la nivelul stării undelor cerebrale teta. Când te afli în această stare, ești creativitate și imaginație pure. Nu există inhibiții. Copiii se joacă tot felul de jocuri imaginare, dansează, plâng și râd isteric. Nu le pasă cine îi vede și cum îi judecă.”

Un element important despre care ne vorbește Grace Smith este împământarea; ea reprezintă reîntoarcerea la natură, semnifică calmarea sistemului nervos după orele lungi în mașină, la calculator, la TV. Pentru că nu avem tot timpul posibilitatea de a ne plimba cu picioarele în iarbă, pe nisip sau pe pământ, pentru a scăpa de energia statică, ne putem imagina asta, facilitând trăirea unei stări teta mai profunde. În exercițiul meu de fiecare seară, îmi imaginez cum din tălpile picioarelor ies cordoane de energie care se duc spre inima Mamei Pământ pe care o îmbrățisează cu recunoștință pentru ceea ce îmi oferă.

Mi s-a părut interesant să aflu despre istoria hipnozei că:

  • În perioada antică, în anii 1500 î.e.n. existau în lume Temple ale somnului, locuri special destinate relaxării, unde se făcea inclusiv hipnoză.
  • Înainte de folosirea anestezicului la operații, care a devenit o practică abia în 1846, se folosea hipnoza.

Întotdeauna, înainte de a crește performanțele, se vindecă depresia și anxietatea; mai întâi  se vindecă trauma și negativismul generalizate înainte de a dori să atragi ceva (iubire, belșug etc.). Identifică-și mai întâi credințele limitative, pune-le la îndoială, apoi sădește în locul lor, gânduri pozitive. Am povestit despre limitările autoinduse în privința banilor aici – Cum să dobândești echilibru financiar identificând credințele tale limitative.

”Cum știi dacă gândurile inconștiente sunt aliniate cu cele conștiente? E simplu! Atunci când nu ai ceea ce îți dorești, gândurile tale inconștiente nu sunt aliniate la ce îți dorești. Sunt aliniate cu ceea ce ai fost programat să gândești.”

În timpul lecturii am încercat autohipnoza seara, înainte de somn, iar de atunci încoace, mi-am făcut acest obicei zilnic. Autohipnoza poate fi practicată oriunde și oricând, nu trebuie decât să fii tu cu tine; nu presupune să dobândești încredere în cineva care să facă asta pentru tine. De fapt, mai bine decât Maestrul tău interior, nu cunoaște nimeni universul sinelui tău.

După citirea acestei cărți, nu va depinde decât de tine să-ți creezi realitatea pe care ți-o dorești, prin exercițiile extrem de simple și de scurte propuse de autoare. Cartea poate fi comandată aici: Închide ochii, eliberează-te.

Tu vrei să încerci autohipnoza?