Locuri de vizitat pe Coasta de Azur

Una din cele mai frumoase destinații de vacanță este cu siguranță, Coasta de Azur, denumire evidentă când vezi culoarea splendidă a mării. Indiferent că este destinație de city break sau vacanță în toată regula, Coasta de Azur oferă temperaturi blânde iarna, vreme de plajă din aprilie până în octombrie și multe locuri frumoase de văzut.

În ultima vacanță pe Coasta de Azur m-am bucurat de relaxare în luna noiembrie, ceea ce a fost ideal pentru a vizita pe îndelete fără roiuri de turiști prin jur, de a mă lăsa mângâiată de soarele blând și de a petrece timp de calitate cu prieteni dragi. Extrasezonul înseamnă mai puține restaurante deschise, prețuri mai mici ale intrărilor la muzee, mai puțină agitație pe șosele. În timpul verii, drumul de coastă se aglomerează, locurile de parcare devin inexistente, agitația crește gradual până la apogeul din luna august.

Transport

Multe dintre orașele și satele de pe Coasta de Azur sunt deservite de o rețea foarte bine pusă la punct de trenuri sau autobuze. Mai ieftin decât trenul, cu priveliști mai frumoase, dar mai puțin rapid îndeosebi în sezon este autobuzul – Lignes d’Azur – care deservește Nisa și împrejurimile ei, nu chiar toate orașele de coastă. Harta completă o puteți consulta aici. O călătorie costă 1,5 Euro, poate fi plătită direct la șofer; este rentabilă cartela cu 10 călătorii/10 Euro, luată din stație, la automate.

Într-o postare separată am scris despre cum poți avea O vacanță aproape gratis la Nisa, în aceasta rezum câteva locuri de pe coastă care mi-au plăcut mult. Cazarea a fost de fiecare dată Nisa, așadar transportul a fost de acolo spre localitățile de mai jos.

Excursii pe Coasta de Azur

1. Unul din locurile care merită neapărat vizitate se află în apropierea Nisei și este Vila și grădinile Ephrussi de Rotschild situate în Cap Ferrat, o localitate cu numeroase reședințe de milionari. Noi am ales o plimbare pe jos din Nisa spre Villefranche sur Mer și Cap Ferrat pe un drum de coastă puțin cunoscut, cu peisaje de poveste, descris în continuare.

Vila are o grădină botanică spectaculoasă, fântâni muzicale, priveliști superbe ale golfului și interior baroc. Domeniul a aparținut baronesei Beatrice de Rotschild (născută în 1864), fiica bancherului Alphonse de Rothschild.

Ea s-a căsătorit la 19 ani cu Maurice Ephrussi, bancher parizian de origine rusă, împătimit al jocurilor de noroc. Baroana a dobândit de la soțul ei o boală care a împiedicat-o să aibă copii, iar datoriile lui de peste 12 milioane de franci de aur (circa 30 milioane euro astăzi) au făcut-o să se despartă de el după 21 de ani de căsnicie. Beatrice s-a regăsit în artă, a descoperit Cap Ferrat și a decis să construiască această vilă.

2. Puțină lume știe despre cele două porțiuni de faleză ale drumului de coastă pietonal din Nisa spre Cap Ferrat. El merge în paralel cu șoseaua corniche basse, iar 90% din timp urmează marea. Sunt 3 drumuri paralele care merg spre Menton: basse corniche, corniche moyenne, corniche inferieure (corniche=drum de coastă).

Prima parte a falezei pietonale pornește la Coco Beach și conduce spre Cap de Nice printr-o serie de scări și pasaje pitorești. Cea de-a doua parte a drumului începe cu o coborâre de scări după Palatul Materlinck și merge până în zona portuară Villefranche Darse. Drumul poate fi făcut în aproximativ 1,5-2 h, funcție de punctul de plecare. Dacă doriți să faceți numai o parte a acestei plimbări, puteți lua autobuzul 100 care face legătura între Villefranche sur Mer și Nisa.

3. E de la sine înțeles că o excursie la Monaco e de nelipsit. Orașul îl puteți vizita la picior cam în jumătate de zi (urmați drumul mării, vedeți Casinoul, Muzeul Oceanografic, grădina exotică, apoi urcați spre Palat, admirați panorama, orașul vechi). Sugerez ca drumul spre Monaco să-l faceți cu mașina sau autobuzul, priveliștea este spectaculoasă de pe basse corniche, denumirea șoselei care conduce spre capitala Principatului.

4. În Cagnes sur Mer se află Muzeul Pierre-Auguste Renoir, cu grădina sa de măslini de sute de ani. Renoir a cumpărat terenul din zona Colette pentru a proteja acești arbori de tăiere. În 1908 a construit casa a cărei panoramă se întinde până la Cap d’Antibes. Lângă vila pictorului există  ferma proprietății, precum și atelierul reconstruit din livada de măslini în care Renoir picta la lumină naturală. Muzeul adăpostește 14 dintre picturile maestrului și scaunul rulant în care și-a petrecut ultimii ani datorită reumatismului.

Preț: 6 EUR/adult peste 26 de ani, intrare liberă copii-26 ani; 8 EUR pentru reședința Renoir și Palatul Grimaldi situat în Haut-des-Cagnes. Program: Mi-L, 10-12 (13 vara), 14-17 (18 vara).

Filmul despre ultimii ani de viață ai lui Pierre-Auguste Renoir și ai familiei sale e fermecător, a fost filmat chiar în această resedință; nu întâmplător unul din fii lui Renoir a avut o carieră strălucită în cinematografie. După vizita muzeului, puteți merge spre plajă și Le Cros de Cagnes, un cartier din secolul 19 clădit de pescarii italieni; casele lor mărunte se află în spatele bisericii cu turn.

După plimbarea de pe plajă urcați cu autobuzul gratuit din stația principală a orașului spre Haut-des-Cagnes, centrul vechi,pentru a vedea Palatul Grimaldi și satul medieval pe ale cărui străduțe se amestecă mirosuri de condimente, parfumuri ori patiserii.

5. Antibes este un loc pitoresc, cu faleză lungă și centru vechi chic. În această localitate se poate merge pe drumul picturilor – se află laminate din loc în loc prin oraș și pe faleză, cu informații despre tabloul respectiv. Antibes era recunoscută ca un cuib al pictorilor impresioniști. În zilele noastre aici poate fi vizitat Muzeul Picasso adăpostit în Palatul Grimaldi, unde nonconformistul artist a locuit vreme de câteva luni, la invitația directorului muzeului de a-și instala atelierul de pictură în acest loc special. Preț: 6 euro/adult.

În Antibes se poate face plajă, atât în golful de lângă micul port, cât și pe plaja lungă și îngustă a localității. În Antibes se vizitează Fort Carre, o fortăreață medievală din secolul XVI construită pe ruine romane cu priveliște 360 de grade, se poate admira toată Coasta de Azur până la Nisa;

aici a fost ținut ostatic Napoleon și a fost filmat un episod din James Bond. Vizita include tur ghidat gratuit la fiecare 30 de minute. Intrare: 3 euro/adult. Program: Ma-D-10-17:30. Muzeul naval și Napoleonic se redeschide în iulie 2020 și include o colecție de pălării și alte obiecte ale fostului împărat francez. Vila Eilenroc a fost construită în 1867 de un olandez care a denumit vila anagramând numele soției sale, Cornelie. Vila este vestită pentru minunata grădină tipic meditareneană de trandafiri. Intrare: 2 EUR. De la plaja vilei Eilenroc începe un drum de coastă cu priveliști splendide care ține 3,7 km și se sfârșește în Golful Garoupe. Recomandările prietenilor m-au făcut sa-mi promit ca data viitoare în Antibes voi fi sigură că nu ratez Barul de absint (am înțeles că merită văzut, chit că nu ești un adevărat fan al alcoolului) și Piața provençală unde mirosurile mediteraneene se împletesc într-o beție a gusturilor și aromelor.

6. În Èze este interesant de ajuns, dar și de vizitat. Recomandabil este autobuzul 82 din Nisa spre Èze. La plecare puteți lua trenul de la malul mării, 500m mai jos, coborând Drumul lui Nietzsche, o potecă bolovănoasă și pântecoasă care oferă priveliști de vis. Luați-vă apă și încălțări adecvate pentru acest drum și nu vă mirați că oamenii vă salută. Orașul vechi este construit pe ruinele unei cetăți, la 500m deasupra nivelului mării. În trecut oamenii aduceau apa în acest cotlon cu catâri din satele învecinate, beneficiind de apărarea naturală a muntelui. Astăzi, Èze are o grădină botanică semi-tropicală și meditaraneană terasată pe ruinele cetății medievale, cu panoramă largă a coastei și acoperișurilor de case.

Cele câteva locuri de relaxare din această grădină oferă prilej de picnic la colț de umbră ori soare, în priveliștea mării. Preț: 4 euro/adult (iarna), 6 euro (vara). Program: Mi-L, 9-17:30 (iarna) 9-18:30 (vara). În orașul vechi se află numeroase magazine de bijuterii și galerii de artă. Coborând din centrul vechi, pe dreapta drumului se află parfumeria Fragonard. 200 de metri mai jos, din drumul principal, pe dreapta se vede fabrica Fragonard, care oferă tur ghidat gratuit spre a afla secretele fabricării esențelor parfumate.

Într-o postare separată, povestesc și despre vizita mea la Rezervația Naturală Alpha Park din Franța, unul din cele mai grozave locuri pe care le-am văzut.

Dacă vreți să vă bucurați de experiența unui tur personal cu mașina pe coasta niçoisă, vă recomand Panoramic Riviera. Veți putea admira drumul de coastă în timp ce ascultați povești ale zonei, nu veți depinde de tren sau autobuz, bucurându-vă de confort și profesionalism.