Cât de mult îți dorești independența financiară?

Independența financiară este unul din acele tabu-uri despre care puțini oameni vorbesc, dar toată lumea și-o dorește. Să vrei să devii propriul stăpân  în privința banilor, ieșind din așa-numita cursă a șobolanului înseamnă un răgaz de analiză, planificare, compromis și apoi o binevenită perioadă în care munca să devină opțională. Cei trei pași de început pentru a te pensiona înainte de vreme presupun să-ți iei puțin timp pentru tine și 3 foi de hârtie separate:

    1. Identifică și notează convingerile limitative care te îngrădesc în privința banilor.
    2. Fă o listă a valorilor tale, a ceea ce e important și contează pentru tine.
    3. Fă un plan de a ajunge la independență financiară; asta presupune o analiză a valorilor tale, a cheltuielilor lunare fixe și a compromisurilor pe care să le faci acum pentru mai târziu, inclusiv strategia de a avea venituri pasive în viitor.

   Recent am văzut un film documentar care m-a inspirat, despre o familie care pornește pe drumul independenței financiare: Playing with fire. Sper să te inspire și pe tine. După ce vezi filmul folosind parola FIRE, lasă-mi un comentariu cum ți s-a părut.

   1. Până la câștigarea libertății financiare, unul din cele mai importante lucruri pe care le poți face este să-ți explorezi subconștientul, pentru a extrage de acolo gândurile repetitive de care nu ești conștient, care îți limitează veniturile și care pot lucra ca un sabotor. Orice gând creează energie și convingeri care nu fac decât să ridice obstacole în calea spre fericirea ta personală. Despre cum poți găsi credințele care te limitează și cum le poți îndrepta, am scris în Cum să dobândești echilibru financiar identificând credințele tale limitativeSubconștientul este un prieten fals care înregistrează mesajele din mediu, oferind la rândul său o serie de programe care pot ajuta, sau din contră, pot limita potențialul tău. De aceea e bine să afli exact ce se ascunde în zona cea mai puțin cunoscută ție, înainte de a face un plan de acțiune pentru independența financiară. Lucrând cu tine însuți sau împreună cu un consilier ori coach vei descoperi lucruri la care nici nu te-ai fi așteptat.

   2. Acum ia o foaie de hârtie și fă o listă a valorilor tale. Pentru ce sau cine te trezești cu bucurie în suflet dimineața? Ce te încarcă cu energie? Scrie tot ceea ce e important pentru tine, chit că e vorba de oameni, locuri, lucruri, experiențe care contează.  Raportează-te la ceea ce simți că îi aduce sufletului echilibru și contează pentru tine, acolo se află autenticitatea dorințelor tale. De exemplu, pentru mine e important să am timp pentru a face lucrurile care îmi aduc echilibru, să petrec timp cu familia și prietenii, să călătoresc, să mă pot dezvolta etc. După ce scrii minim 10 lucruri importante, analizează ce anume din listă are nevoie de suport material, care sunt cele fără de care nu poți trăi și ce anume ține de statut ori de imaginea pe care o afișezi în societate. Dacă imaginea ta în societate e mai importantă decât nevoile reale, sufletești, va exista un conflict permanent din interiorul tău.

   3. Pasul următor este să bugetezi cheltuielile fixe lunare astfel încât să calculezi în cât timp poți face pasul pensionării anticipate. De ce sumă ai nevoie pentru a trăi lunar sau anual? Pentru asta va trebui să ai venituri pasive ori economii suficiente care să te ajute să trăiești. Formula e simplă: spre exemplu, dacă cheltuielile tale lunare fixe sunt 500 euro, ai nevoie de 6000 euro anual pentru minimul necesar. Presupunând că venitul tău este în jur de 1000 euro lunar, poți economisi 50% din venit. Grosso modo înseamnă că un an muncit echivalează cu un an nemuncit. De ce sumă ai nevoie pentru a te pensiona? Ce alternative de venit pasiv ai putea găsi? Depinzând de vârsta la care te afli și de nivelul cheltuielilor lunare personale, planul tău de buget poate cuprinde amănunte și calcule detaliate. Planul pe care ți-l faci pentru a fi independent financiar cât mai rapid presupune să:

       • limitezi cheltuielile la strictul necesar (să-ți pui întrebarea ”Chiar am nevoie de lucrul ăsta?” atunci când decizi că un obiect/serviciu este esențial să-l cumperi),
       • să-ți crești economiile lunare,
       • să renunți la acele lucruri (de ex, mașina de marcă) care produc ieșiri de cash flow,
       • să găsești căi de a avea venit pasiv (din chirii, dividende, acțiuni bursiere).

   Spre exemplu, ai calculat câte ore, săptămâni, luni muncești pentru mașina ta? Câte zile, săptămâni muncești pentru a te hrăni pe tine și familia ta o lună? Pentru unii, mașina poate însemna renunțarea la un statut și la confort, dar poate aduce un minus de 3 ani la numărul anilor de care ai nevoie pentru a te pensiona anticipat.

   Care este primul și cel mai mic pas pe care îl poți face acum pentru atingerea obiectivului tău?