Ponturi pentru o vizită reușită la Atena

Când am pus prima dată piciorul în Atena, am avut cea mai plăcută senzație de ”acasă”. Vremea, mâncarea, limba și tradițiile grecești fac din acest leagăn al civilizației un loc prielnic petrecerii unui concediu sau unui city break foarte plăcut. În funcție de perioada anului și de cheful pentru vizitat ori pentru lenevit, iată câteva ponturi pentru un concediu reușit:

 • Drumul de la/spre aeroport poate fi făcut cu autobuzul (6 Euro/sens), cu metroul (10 Euro/sens) și durează 40 minute de la aeroport la Piața Syntagma, sau cu taxiul (în jur de 30 Euro ziua, 40 Euro noaptea). Noi am ales metroul, a fost foarte la îndemână. Atenție! nu uitați să validați biletele înaintea călătoriei.
 • Dacă vă cazați în centrul Atenei, e foarte posibil să nu aveți deloc nevoie de metrou sau alt mijloc de transport în vacanță pentru că obiectivele turistice sunt centrale.
 • Savurați o cafea grecească. O s-o vedeți în mâinile multor trecători și pe mesele cafenelelor- frape. E făcut cu ness și apă, se adaugă zahăr și lapte după gust.
 • Mâncați gyros (un fel de șaorma) cu vită, pui sau combinat și suvlaki (frigărui). Unul din locurile în care am mâncat un gyros excelent a fost aici, la Savvas  , iar prețul a fost 2,5 Euro/bucată. Dar sunt și alte locuri de unde puteți mânca gyros bun.
 • Apropos de mâncare… în afara restaurantelor foarte bune și nu foarte scumpe din zona Plaka și Psyri, vă recomand să mergeți în piața centrală unde se vinde carne și pește și să căutați taverna Epirus. Este un loc unde vin localnicii să mănânce. Ciorbe mai bune ca aici nu am mâncat nicăieri. Am încercat supa de pește și cea de burtă și vă spun că nu au nicio legătură cu ce știm noi despre ele. Este circa 8 Euro o porție mare de supă, dar este atât de sățioasă încât nu mai ai nevoie de altceva.
 • Dacă veniți aici în anotimpul călduros, chiar și în lunile martie sau octombrie, luați-vă cremă solară și o pălărie sau șapcă, poate să facă diferența între un concediu reușit și unul cu arsuri solare sau insolație.
 • Purtați încăltăminte comodă, mai ales la vizita siteurilor arheologice pentru că terenul este accidentat. M-am amuzat văzând o asiatică la intrarea în Acropole pe platforme…
 • Luați-vă timp să vizitați cele mai pitorești cartiere din Atena: Plaka, Psyri, Anafiotika.
 • La teatrul Odeon Herodes Atticus care se află la baza Acropolelui au loc festivaluri de muzică și spectacole, iar programul poate fi consultat aici.
 • Biblioteca lui Adrian

  Dacă vreți să vizitați cele mai importante obiective turistice, biletul combinat pentru situri arheologice, care costă 30 Euro (1.04-31.10) sau 15 Euro (1.11-31.03), este o afacere foarte bună. Acesta include cele mai importante obiective din Atena (deși nu sunt incluse toate muzeele) și nu trebuie să le vizitezi pe toate într-o singură zi, fiind valabil 5 zile. El oferă și posibilitatea să intri fără să stai la rând (skip the line). E posibil ca în anumite momente, cozile la Acropole să fie interminabile. Biletul poate fi cumpărat de la oricare dintre obiectivele incluse mai jos, iar dacă la Acropole coada este foarte mare, cumpărați-l din alt loc și veniți aici ulterior. Cele mai importante obiective turistice incluse în bilet sunt:

 1. Acropole. Puteți veni pe una din cele două zone de acces, una prin vest, iar cealaltă prin sud-vest. Muzeul Acropolelui, adăpostit într-o clădire de sticlă aflată pe panta de sud este închis lunea. Program: L-D: 8-20 (1.04-31.10) și 8:30-15 (1.11-31.03). Închis: 1 Ianuarie, 25 Martie, 1 Mai, Duminica Paștelui, 25,26 Decembrie. Stație metrou: Acropoli. Preț bilet (fără bilet combinat):  20 Euro (1.04-31.10) sau 10 Euro (1.11-31.03). Durată de vizitare: 1,5 ore minim.
 2. Vechea Agora ateniană (& Muzeul vechii Agora) era centrul politic, artistic spiritual și mundan al vechii Atene. Aici este locul de naștere al democrației, filozofiei, libertății de expresie și teatrului. Stație metrou: Monastiraki și Thisseio. Preț bilet (fără bilet combinat):  8 Euro (1.04-31.10) sau 4 Euro (1.11-31.03). Durată de vizitare: 2 ore minim.

 3. Kerameikos și Muzeul arheologic Kerameikos a fost un antic centru meșteșugăresc al olarilor și pictorilor de vase. Ulterior a fost transformat în cimitir devenind cel mai important loc de îngropăciune al orașului și cel mai mai vechi (aprox 478 Î.Hr.). Stație metrou: Kerameikos și Thisseio. Preț bilet (fără bilet combinat):  8 Euro (1.04-31.10) sau 4 Euro (1.11-31.03). Durată de vizitare: 1,5 ore minim.
 4. Templul lui Zeus Olimpianul (Olympieio) este unul din cele mai vechi temple din Atena și unul din cele mai mari construite în Grecia. A fost făurit de tiranul Peisistratus cel Tânăr în 515 Î.Hr., dar nu a fost terminat datorită căderii tiranului. Împăratul Adrian l-a terminat în anul 125-126. Stație metrou: Acropolis. Preț bilet (fără bilet combinat):  6 Euro (1.04-31.10) sau 3 Euro (1.11-31.03). Durată de vizitare: 1 h.
 5. Agora romană și Turnul vânturilor au fost  ridicate între 19-11 Î.Hr. cu donații de la Iulius Cezar și Augustus. În anul 267 e.n. a devenit centrul mundan al Atenei. În timpul perioadei bizantine și a ocupației otomane, zona a fost acoperită cu case, biserici, moschei, iar lucrările de excavare au început în 1830.  Stație metrou: Monastiraki. Preț bilet (fără bilet combinat):  6 Euro (1.04-31.10) sau 3 Euro (1.11-31.03). Durată de vizitare: 1/2 oră.
 6. Biblioteca lui Adrian. După cum îi spune și numele, această bibliotecă a fost construită de împăratul roman Adrian în 132 e.n.

  În timp, au fost construite biserici deasupra ei, iar pe timpul ocupației turcești a devenit sediul guvernatorului. Stație metrou: Monastiraki. Preț bilet (fără bilet combinat):  6 Euro (1.04-31.10) sau 3 Euro (1.11-31.03). Durată de vizitare: 1/2 oră.

 7. Școala lui Aristotel (Lyceum) se află la intersecția străzilor Vas. Sofias, Vas. Konstantinou și Rigillis. Programul este L-D: 8-20. Stație metrou: Evangelismos și Syntagma. Preț bilet (fără bilet combinat): 4 Euro (1/4-31/10) sau 2 Euro (1/11-31/03). Durată de vizitare: 1/2 oră.
Plaka

Puteți afla și alte detalii despre o vizită la Atena din articolul Top 10 obiective gratuite în Atena.

Ție ce ți-a plăcut cel mai mult în Atena?