Încredere în sine versus performanță

Competiția  dintre oameni, începută de școală prin calificative și note, până la maturitate aduce extrem de multă suferință. Îndoiala de sine se ițește  provocator. Puțini sunt cei care-și iau un moment să se cunoască, să se înțeleagă, să caute în interior pentru a înțelege că fericirea nu se găsește în afara ta, ci în tine. Timpul trece și la maturitate unii ajung să se simtă veșnic nemulțumiți: mașina mea e mai slabă ca a vecinului, familia colegului meu e mai fistichie, casa prietenului e mai spațioasă ca a mea, haina ei e mai scumpă, jobul lui e mai bun.

Lipsa autoanalizei conduce spre evaluarea propriei persoane în raport cu prietenul/vecinul/colegul etc., o situație perdantă de la bun început, iar perspectiva îți indică că ești un simplu pion în jocul societății. E dificil să diferențiezi dorințele sufletului tău de cele ale părinților ori ale dezideratelor sociale. Soluția e la îndemâna ta: cercetează-ți propriile valori, ce anume te motivează, ce te face să vibrezi înalt. Creează-ți o listă. Când știi ce vrei, dar și ce nu vrei găsești o cale sau calea te găsește pe tine. Dacă încrederea pe care o ai în tine te subminează, rezultatele vor întârzia să apară.

Care este cel mai ușor lucru pe care-l poți face pentru a-ți crește încrederea în tine?

Să ieși din zona ta de confort. Da, exact! Pasul acela mic poate face minuni. Nu înseamnă  să alergi din prima un maraton sau un semimaraton, ci să te îmbraci în echipament ieșind din casă, doar să începi. Începutul este cel mai mic pas pe care îl poți face. Știind că ai putut păși în afara zonei tale de confort, stima de sine va crește puțin câte puțin știind că ai acționat și-ți vei spune: Am reușit! Am făcut-o! De fapt… n-a fost chiar atât de greu. Din cercul acesta al creșterii încrederii, vei avea curaj data viitoare să încerci altceva nou, apoi încă ceva, și tot astfel până când încrederea în propria persoană îți va fi câștigată. Performanța apare cu pași repezi din toată încrederea acumulată.

Se zice că dacă ai credință, poți muta munții din loc. Credința este încrederea  în acțiune. Credința ta este aceea care va căpăta formă în realitate. Dacă e pozitivă, se va adeveri, ca și în caz contrar. Se numește profeție autoîmplinită, este ceea ce ai gândit și s-a concretizat. Ieșirea din zona de confort e un efort pe care merită să-l celebrezi.

Iată câteva întrebări de la care poți pleca în călătoria spre câștigarea încrederii în tine:

  • Gândește-te la tine ca și când ai fi prietenul tău cel mai bun. Ce sfat ți-ai da?
  • Care ar fi domeniul din viața ta care te-ar ajuta cel mai mult să capeți încredere în tine?
  • Pe cine cunoști și admiri cu multă încredere în sine? Analizează persoana aceea, ce face diferit, cum se comportă, interacționează cu ea, află cum a ajuns în acest punct.
  • Care sunt momentele din trecut în care te-ai simțit mândru(ă)? Sunt cele în care ai riscat? Încarcă-te cu starea aceea de plinătate, de satisfacție și încredere și raportează-te la ea ori de câte ori simți nevoia.

Rețetele nu funcționează. Topul lucrurilor de făcut pentru creșterea încrederii în tine nu se poate aplica aici. Clădirea încrederii în sine a este un proces prin care poți trece de bunăvoie sau poți rămâne veșnic în inerție. Tu de ce parte a drumului vrei să te afli?

Doar să-și dorești să câștigi nu e suficient. Important este să știi că vei fi câștigat deja.