Top 10 cărți de dezvoltare personală

Una din cele mai importante modalități de a mă cunoaște și de a mă ajuta este lectura. Cititul m-a însoțit de când mă știu, iar ultimii ani au cunoscut o abundență faină pentru că am avut tihna să citesc pe îndelete. Dintre multele cărți care mi-au trecut prin mâini, am selectat doar pe cele care m-au ajutat concret să acționez spre a face schimbări, de a mă motiva să fac lucruri. Așadar, tanaaana!

10. Atomic Habits de James Clear. Vrei rezultate și nu știi de unde să începi? În cea mai recentă carte a sa, James Clear spune că ”rezultatul este măsura gradată a obiceiurilor tale”. Ai prilejul de a-ți analiza obiceiurile zilnice și săptămânale, rutinele mărunte, pentru a găsi acele acțiuni care nu-ți aduc bunăstare și pe care dorești să le schimbi. Odată ce le-ai identificat, le evaluezi spre a păstra unele și a scăpa de altele, înlocuindu-le cu obiceiuri care fac diferența în viața ta. În orice activitate întreprinzi, dacă îți sporești performanța cu 1% pe zi, timp de câteva luni, vei fi de 3,7 ori mai bun la acel lucru la finalul acelei perioade. Ce zici, încerci?

9. Închide ochii, eliberează-te de Grace Smith. În afară de a înlătura miturile despre hipnoză, cartea lui Grace Smith abundă în informații interesante despre modul de funcționare a creierului,  undele cerebrale, somn și căi de relaxare. În multe situații, nu știm sau nu ne dăm seama că suntem în stare de hipnoză, cum ar fi privitul la televizor sau meditația, spre exemplu. Hipnoza sau autohipnoza este folosită cu succes în micșorarea durerii, în lăsatul de fumat sau alte obiceiuri, în vindecarea sechelelor lăsate de AVC-uri. Am început să folosesc metoda de autohipnoză propusă de autoare înainte să ajung la finalul cărții, seara înainte de a adormi, iar rezultatele n-au întârziat să apară: somnul a fost mai odihnitor, stresul nu m-a mai afectat atât de puternic, am avut o stare de relaxare mai lungă pe parcursul zilei.

8. Obstacolul este calea de Ryan Holiday e lectura care îmbină filosofia stoică cu neajunsurile zielelor noastre, dând naștere unei lucrări cu noțiuni de psihologie, care te învață să privești obstacolul ca fiind modalitatea de a crește: atunci când un sportiv de performanță se accidentează grav, el se simte izolat emoțional, are îndoieli cu privire la sine, dar când începe să dorească să îi ajute pe alții, teama și dubiile s-au transformat în abilități mai mari, în ceea ce se numește creștere posttraumatică. ”Împrejurările nu pot fi schimbate prin percepție, dar ele stau în puterea noastră de a fi schimbate prin ACȚIUNE”.

Dispenza7. Antrenează-ți creierul de Joe Dispenza. Ești și devii ceea ce gândești – acesta este mottoul doctorului Dispenza. Cartea oferă multe detalii anatomice asupra creierului și povestește experiența unui accident aproape fatal al autorului, pe care l-a depășit fără a se opera, deși toate opiniile medicale prognosticau operația ca fiind inevitabilă. Soluția lui Dispenza a constat într-o asceză prelungită în meditație și programare mentală. Mie cartea asta mi-a schimbat mult perspectiva, m-a ajutat într-un moment complicat și m-a făcut să înțeleg că gândurile îmi controlează starea, iar schimbarea îmi este întotdeauna la îndemână. Mai multe.

6. Iubește și fii iubit(ă) de Domnica Petrovai. O carte de căpătâi în relațiile de cuplu, ea nu se dorește a fi un rețetar, ci mai degrabă un imbold spre autocunoaștere și dezvoltarea conștiinței de sine. Aceasta este cartea potrivită dacă vrei să te familiarizezi cu emoțiile, să le înțelegi și să le recunoști la tine și la partener. Inspirându-se din cazurile sale de psiholog clinician, autoarea dezvoltă pe marginea problemelor uzuale de cuplu, vorbește despre furie și mecanismele dezadaptative: îndreptățirea (sentimentul că ți se cuvine), deprivarea emoțională (lipsa de grijă, sprijin, afecțiune sau atenție din partea partenerului), posesivitatea și gelozia (care provin din propria nesiguranță). Mai multe .

5. Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine de Lise Bourbeau. Până acum, am citit-o de două ori și este una din lecturile scurte, dar pline de substanță, care te învață să-ți înțelegi și să-ți accepți traumele și responsabilitatea emoției pe care o simți. Te ajută să înțelegi care sunt butoanele tale, de ce anume au devenit puncte sensibile și cum să faci să vindeci cele 5 răni: respingerea, abandonul, umilirea, trădarea și nedreptatea. Orice om are cel puțin una dintre ele. Totul începe în primii ani de viață. Călătoria în copilărie prilejuiește întâlnirea cu situațiile și persoanele care au declanșat acele răni nevindecate, doar că acum iei informația și o aplici prin filtrul adultului matur vindecând prin acceptare și iubire (sănătoasă) de sine.

4. Reinventează-ți viața profesională de Marion Divonne. O lectură esențială pentru liceenii care își aleg calea profesională, dar și pentru cei ce doresc să facă o schimbare, cartea asta te ajută să te descoperi într-un proces asemănător consilierii vocaționale.  Marion Divonne a gândit un ghid care să-ți ofere un sprijin concret pentru a-ți da seama la ce ești bun, ce îți place și  ce poți face, astfel încât să-ți fie bine și să nu te chinui într-un job care omoară viața din tine. Mai multe.

3. Călătoria de Brandon Bays. Acum mulți ani am început să practic metoda călătoriei, mai întâi împreună cu cineva, apoi singură. Principiul e simplu: o călătorie în interiorul tău îți poate aduce informații concrete despre emoția blocată în celulele corpului tău. Bolile sunt rezultatul emoțiilor noastre neînțelese și neadaptate. Seamănă cu ceea ce spune și Dispenza despre vindecare, numai că aici este vorba de emoții (succesiunea gând-emoție) care se manifestă în corpul nostru sub forma bolilor, accidentărilor șamd. La început neîncrezătoare, am testat și am obținut câteva rezultate remarcabile de-a lungul timpului (nu am mai făcut niciodată bronșită de când am înțeles conflictul emoțional care le genera, am vindecat abcese dentare și multe altele).

2. Omul în căutarea sensului vieții de Viktor Frankl. Probabil aceasta este cea mai plină de substanță carte, mai ales pentru cei care trec sau au trecut prin perioade grele. Lectura oferă exemplul personal al vieții îndurate de Frankl în lagărele naziste, cât și găsirea motivației de a ieși din zona depresiei. Când am închis coperta finală, n-am putut să nu regret faptul că mi-ar fi prins tare bine să o fi citit acum 10-15 ani, pentru a folosi principiile lui Frankl în momentele de cotitură din viața mea. Mai multe.

1. Arta de a iubi de Erich Fromm. Am pus acest titlu pe primul loc pentru că iubirea este esența tuturor lucrurilor, e calea prin care am ajuns pe Pământ, ea ajută, oferă și vindecă. Cartea lui Fromm sintetizează principalele forme de iubire și profunzimea lor: iubirea maternă, fraternă, erotică, iubirea față de Dumnezeu. Autorul include concepte din filosofia antică aristoteliană și elemente din filosofia orientală, făcându-ne să vedem perspectiva matură, științifică și psihologică care se deschide în înțelegerea că iubirea e cheia care descuie orice taină. Mai multe.

În loc de încheiere, am păstrat 2 cărți interesante, ca un bonus, ce au apărut la finalul anului 2019:
Fii tu însuți, dar mai bun de Mike Bayer este dedicată tuturor celor ce doresc să se cunoască, să-și afle punctele negative și cum pot minimiza acea voce lăuntrică cârcotașă. Coachul Mike Bayer propune multe exerciții practice ce îți dezvăluie interiorul tău, echivalând cu un travaliu terapeutic care te scoate din zona de confort pentru a-ți arăta versiunea ta cea mai bună. Conține multe concepte psiho-sociale, inclusiv noțiuni de alimentație și viață sănătoasă.

Hiperfocus de Chris Bailey te ajută să înveți concentrarea atenției ca pe orice altă abilitate. Capacitatea de a te concentra este esențială pentru a atinge performanța, a obține rezultate, a te simți bine. ”Suntem ceea ce ne atrage atenția.” Atenția este cea mai puternică resursă pe care o deții ca să-ți duci la îndeplinire sarcinile, să fii mai creativ si să ai o viață împlinită.

Ție ce carte ți-a plăcut sau te-a ajutat cel mai mult?