Downshifting versus consumerism

A fost odată cândva… O perioadă în care aveam un venit bun, din care  trăiam și călătoream, nevoile mele esențiale.

Perioada mea de ajustare a venit atunci când am simțit că fac ”poc” dacă mai stau în sistem și am luat-o pe alt drum, diferit de statutul de angajat. Bref, am pus o frână zdravănă la cheltuieli. Bugetul mi se restrânsese destul de brutal. Știam că nu va fi tocmai ușor, dar eram dispusă să-mi ies din zona de confort și să încerc măcar. Întotdeauna când mi se făcea poftă să cumpăr ceva, mă întrebam invariabil: Chiar ai nevoie de chestia asta ca să trăiesti?  De cele mai multe ori, îmi dădeam seama că nu era decât un capriciu menit să mă facă să mă simt bine o perioadă, de obicei foarte scurtă. Dacă răspunsul era indecis, gen ”Hmm… mi-ar fi plăcut să-l port/folosesc/să experimentez” în loc de ”Produsul ăsta mă ajută să…” era clar că nu aveam nevoie.

Downshifting înseamnă să treci de la un stil de viață consumerist, la unul minimal, bazat pe o viață interioară mai bogată și mai plină de semnificații. În Occident, downshiftingul este mai răspândit, însă la noi, goana după posesiuni și bani este încă accentuată, dat fiind că sistemul capitalist a apărut în România de numai 30 de ani. Până la momentul în care realizezi că munca fără scop te alienează, te uzează până la ultima celulă, o perioadă de downshifting îți oferă o perioadă de analiză, răgazul să te reorientezi profesional sau pur și simplu să fii mai pregătit atunci când apare criza economică.

Trăiești ca să consumi sau consumi să poți trăi?
De mult timp am renunțat sa-mi reînnoiesc garderoba anual când mi-am dat seama ce pierdere de timp este și, mai ales, pierdere de energie prin magazine căutând în afară ce ai nevoie pentru a te mobila în interior. Nu mai zic de banii cheltuiți. Am observat la multe persoane o lipsă emoțională neconștientizată care împinge spre compensarea exterioară și spre shopping compulsiv. Nu contează prea mult ce cumpără, dacă o fac on-line sau fizic, dacă există o nevoie sau nu, importantă e starea  de după.
Sugestie: înlocuiește cumpărăturile cu 30 de minute de sport și vei câștiga mult mai mult în stare de bine și energie consumată cu sens. Dacă vrei să mergi mai departe, donează banii pe care i-ai fi cheltuit oricum unei cauze umanitare, vei simți cu adevărat că ai făcut diferența în lume.
Pentru ce vrei bani?
Iată o întrebare la care te invit să găsești unul sau mai multe răspunsuri. Banii nu sunt un scop în sine, ci mijlocul de a ne împlini nevoile materiale. Calculează care sunt nevoile tale REALE timp de o lună și gândește-te ce faci cu restul de bani. Îi economisești? Îi cheltui?
Care e nevoia principală din spatele senzației de a avea bani?
Ce vrei să obții având bani?
Care este suma de bani pe care te-ai simți confortabil să-ți fie la dispoziție fără să lucrezi?
Imaginează-ți că suma de bani cu care te-ai simți confortabil se află la îndemâna ta, în contul pe care-l accesezi oricând din telefon. Întreabă-te:
Ce aș face dacă n-ar mai fi nevoie să lucrez?
Dezvățul
Ușor, ușor m-am dezvățat să cumpăr haine, care și așa nu mai încăpeau în șifonier, pantofi care se răsfirau din pantofar, produse pe care nu aveam cum să le folosesc pe toate în același în același timp. Un alt exemplu sunt cosmeticele. După o perioadă în care am încercat diferite creme, loțiuni, minuni și poțiuni, am ales două creme românești pe care le folosesc și în ziua de azi cu rezultate excelente. Strictul necesar când vine vorba de igienă personală înseamnă lunar o medie de 100 lei (pastă, periuță de dinți, creme de față, deodorant, shower gel, cremă de corp, șampon, balsam).
Nu spun că e ușor să faci downshifting, dar spun că se poate. Renunță la statut, prietenii adevărați vor fi lângă tine chiar dacă n-ai ultimul model de Iphone, renunță la banii cheltuiți pe imagine și vei deveni un om mai bogat în interior. Vei avea timp să faci lucruri cu adevărat importante pentru tine – să citești, să petreci timp cu cei dragi, să te bucuri în tihnă de micile plăceri.
Ce e important pentru tine și pentru ce merită să te trezești dimineața cu bucurie?