10 lucruri de făcut la Nisa

Una din cele mai frumoase destinații de vacanță, Nisa oferă numeroase variante de petrecere a timpului liber. În afară de a merge la plajă, în acest oraș însorit te poți bucura de multe experiențe. Așadar, iată o listă cu 10 lucruri de făcut la Nisa:

  1. La orice oră din zi sau din noapte, o plimbare pe Promenade des Anglais scoate la iveală viața și ritmul orașului. Plimbarea pe promenada englezilor, după cum a fost denumită din vremea turiștilor englezi, urmează atât linia mării, cât și drumul base corniche ce traversează Nisa, de la aeroport până la port, de circa 7 kilometri. Din loc în loc se află bănci și scaune de pe care poate admira povestea mării.
  2. Castelul din Nice sau Colline du chateau se află în capătul Promenade des Anglais dinspre orașul vechi sau dinspre port. Panorama superbă a Nisei și a falezei se deschide după urcarea a circa 5 etaje de trepte. Program: 8:30-18 (20 vara).  Încercați să prindeți un apus în acest loc, e nemaipomenit.

  3. Orașul vechi sau Vieux ville găzduiește restaurante cu mâncare delicioasă,  piața din fiecare dimineață și piața de flori din Cours Saleya (mai puțin luni dimineața). O plimbare prin această zonă înseamnă un tur prin Piața Rossetti (Place Rossetti), Piața Palatului de Justiție (Place du Palais de Justice) unde se află catedrala Sainte-Réparate de Nice. În Piața Saint François se află o foarte mică piață de pește.
  4. Cartierul Cimiez este unul din cele mai vechi locuri din Nisa, aici se află ruinele fostului oraș roman Cimeneleum, capitală romană a provinciei Alpi Maritimi. Tot în Cimiez pot fi vizitate Muzeul de arheologie, Muzeul Henri Matisse, Muzeul Marc Chagall. Detalii despre programul lor și acces găsiți aici.  Mănăstirea franciscană are intrare gratuită (Program: L-S, 10-12; 15-17:30). Parcul îngrijit de lângă mănăstire are o grădină cu ierburi aromatice și oferă priveliștea splendidă a Nisei. Pentru a merge în Cimiez, luați autobuzele 15, 17 sau 20.
  5. În Nisa, comunitatea rușilor este destul de numeroasă, iar Catedrala Ortodoxă Rusă din Nisa este monument istoric, fiind cea mai importantă catedrală din afara Rusiei. Poate fi vizitată în interior.
  6. Puțin cunoscut, drumul de coastă pietonal din Nisa spre Cap Ferrat este paralel cu șoseaua corniche basse, iar 90% din timp urmează marea (există 3 drumuri paralele care merg spre Menton ca direcție: basse cornichecorniche moyenne, corniche inferieurecorniche=drum de coastă). Drumul de coastă este compus din două porțiuni.

    Prima parte a falezei pietonale pornește la Coco Beach și conduce spre Cap de Nice printr-o serie de scări și pasaje pitorești. Cea de-a doua parte a drumului începe cu o coborâre de scări după Palatul Materlinck și merge până în zona portuară Villefranche Darse. Drumul poate fi făcut în aproximativ 1,5-2 h, funcție de punctul de plecare. Dacă doriți să faceți numai o parte a acestei plimbări, puteți lua autobuzul 100 care face legătura între Villefranche sur Mer și Nisa.

  7. Deși pare idilică, plaja din Nisa nu este cea mai confortabilă din cauza pietrelor, dar și a apei mării, care devine brusc adâncă. Din acest motiv, plajele apropiate de Nisa care au nisip fin se află în Villefranche sur mer și Saint-Jean-Cap-Ferrat. Se poate ajunge ușor cu autobuzul sau pe drumul descris mai sus.
  8. O plimbare în zona estică a Nisei – Mont Boron – înseamnă panorame  spectaculoase spre Nisa și spre portul Villefranche sur Mer. Autobuzul 14 duce în acest loc.
  9. Alte locuri din Nisa ce pot fi vizitate sunt: Phoenix Park (intrare 4 euro), Muzeul  de arheologie, Muzeul de artă modernă, Palatul Lascaris, Muzeul de Arte frumoase, Muzeul Massena. Muzeele din Nisa se vizitează cumpărând ”Nice Museums Pass”, care costă 10 euro/24 ore sau 20 euro/7 zile.
  10. Mâncarea locală este un amestec de bucătărie franceză, mediteraneeană și italiană care nu trebuie ratată. Felurile de mâncare locale sunt: 
  • Socca– o clătită sărată coaptă în cuptor sau pe plită,
  • Salata Niçoise– un mix de salată, roșii, ceapă, ou fiert, ton și anșoa;
  • Le Pan Bagnat– salată Niçoise în sandwich;
  • Pissaladière– un fel de pizza cu topping de ceapă, anșoa și  măsline;
  • Ratatouille– mâncare specifică Franței, cu origini în Nisa, este un ghiveci de legume asezonat cu ierburi aromatice;
  • Soupe au pistou– o supă de fasole cu sos pistou care e făcut din cuișoare, busuioc și ulei de măsline;
  • Încercați felurile de mâncare cu fructe de mare în paste ori cu orez, sau pește proaspăt;
  • Dimineața e nelipsit un croissant cu cafea.

Într-alte articole povestesc despre Locuri de vizitat pe Coasta de Azur și Rezervația naturală Alpha Park.