Pasiunea unui medic pentru istorie: Muzeul Severeanu

Ascunsă printre străduțele liniștite ale centrului – între Calea Victoriei și bulevardul Lascăr Catargiu, pe colțul străzilor Nicolae Iorga și Henri Coandă  – casa monument național decorată în stil ecletic și neobaroc a soților Maria și George Severeanu adăpostește tihnit colecția istorică adunată într-o viață pasionată de istorie a medicului radiolog: obiecte de mare valoare arheologică, salvate, găsite sau cumpărate. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial colecția de artă a fost dusă la adăpost în Belgia.

Vizita mea a fost într-o după-amiază toridă de vară bucureșteană, cu toate măsurile impuse de perioada pandemiei – adică mască purtată corect, dezinfectarea mâinilor și solitudinea vizitei – alături de doamna muzeograf de la care am plecat îmbogățită cu experiența unei discuții pline de frumos și de povești. A fost un prilej excelent să ies din rutina cotidiană și să aflu mai multe despre primul director al Muzeului Municipiului București și pionierul radiologiei în România.

CASA este o frumusețe ce dă la iveală tot chicul arhitectural adormit: pășind în curte descoperi o mică grădină, câteva clădiri mai înghesuite aflate în spate aveau pe vremuri rol de grajd și casa în sine, cu un singur cat desfășurat pe o lungime considerabilă. Intrarea cu marchiză, tipică anilor de început ai secolului XIX se deschide într-un hol și o cameră de primire generoasă din care începe și turul muzeului.

Clădirea a fost oferită ca dotă în 1860 la nunta Mariei cu George Severeanu de către tatăl acesteia, iar în 1939, a fost donată statului român de doamna Severeanu, care a trăit într-o aripă până la moartea sa. Locuința a fost vizată de regimul comunist prin introducerea chiriașilor, apoi în anii ’50 devine muzeu până la închiderea din anii ’90 datorată deteriorărilor. Ultima perioadă a fost marcată de un vast proces de reconsolidare fiind redeschisă publicului din 2017. Candelabrele, feroneria, sobele, ușile, piesele de mobilier s-au păstrat într-o formă foarte bună și au fost restaurate.

COLIERUL a fost oferit de domnul Severeanu soției sale în semn de apreciere și recunoștință și este un obiect deosebit. Bijuteria a fost făurită la comanda doctorului, în 1923, la Paris de un bijutier francez, fiind alcătuit din 44 de geme și camee antice și moderne.

Doctorul George Severeanu  s-a născut pe 26 iulie 1879 la București în familia medicului Constantin Dimitrescu Severeanu (1840-1930), student al lui Carol Davila și reputat chirurg și profesor.  George Severeanu a urmat facultatea și a devenit un pionier al radiologiei, tratând chiar și pe regele Ferdinand I. Din copilărie, George Severeanu începe să devină interesat de istorie dobândind cu timpul o colecție importantă de numismatică, adăpostită într-un impozant dulap încastrat în peretele din biroul său. În afară de meseria de radiolog și pasiunea pentru istorie, devine primul director al Muzeului Municipal și pune bazele Pinacotecii devenind în 1933 și directorul acesteia.

O parte din colecție – respectiv vasele corintice și un lekythos funerar – a fost primită în dar de către medicul Constantin Dimitrescu Severeanu de la unul de regii Greciei, pe care l-a tratat cu succes.

Vizita în această casă prilejuiește întâlnirea cu piese datând din Epoca Bronzului, obiecte ceramice grecești, bijuterii antice și mobilier original, chiar artefacte egiptene, dar în mod special regăsim spiritul unei familii de odinioară, inspirată de arta veche și de poveștile ei.

Program: miercuri-duminică, 10 (11)-(17) 18.

Preț bilet: 10 lei/adult, 5 lei/pensionari, elevi, gratuit pentru copii sub 7 ani.

Adresa: strada Henri Coandă nr. 26.