Cu mic, cu mare am pornit-o în plimbare… La început a fost indecizia, apoi spontaneitatea a lăsat ulița liberă pentru voie bună, relaxare și locuri frumoase. Deși știam că sunt multe lucruri de văzut și de făcut în zonă, cred că un weekend nu e suficient pentru a vizita toate cele ce se află aici. Pornirea a fost din București, așadar o parte din obiective au fost pauze în drumul spre Vâlcea și destinația finală – Horezu.
- Prima oprire pe care o puteți face este la istorica Mănăstire Cozia aflată la circa 370 de kilometri de București, pe malul drept al Oltului, cum vii dinspre capitală. După câteva ore de mers cu mașina, o plimbare prin grădina splendidă spune multe povești și e un moment de răgaz numai bun pentru reîncărcarea bateriilor.
Salina Ocnele Mari este o altă oprire în itinerar și un moment în care puteți respira aerul benefic din pântecul Mamei Pământ. Este bine cunoscut cât de sănătos este aerul salin pentru organism. În salină te distrezi jucând biliard, tenis de masă (se închiriază) sau îți aduci rachete de badminton, o carte ori o minge, depinde de tine cum ai chef să-ți petreci timpul.
Copiii se pot da în mașinuțe, rulează chiar și desene animate pentru ei, în timp ce adulții se pot plimba prin spațiul generos al salinei și admira diverse obiecte expuse. Mașina se lasă în parcarea amenajată, apoi un autobuz duce turiștii până în salină. Intrarea costă 30 lei/adult și 20 lei/copil, programul este 9-15 (17 sau 19, funcție de zile) și-l puteți consulta aici.
- În Horezu se află ateliere ceramice cu o mulțime de produse creative spre vânzare și cred că merită să faceți o plimbare printre ele, să le admirați, să stați de vorbă cu meșteri și să-i sprjiniți cumpărând ceramică de la ei.
- Satul Olari, aflat aproape de Horezu, are câteva ateliere ale meșterilor, care sunt deschise publicului, unde se poate vedea exact procesul fascinant de creare a ceramicii, de la adunatul lutului și până la pictarea și arderea acestuia în cuptoare.
- Mănăstirea Hurez este foarte îngrijită, a fost fondată de Constantin Brâncoveanu în secolul XVII.
- Cu acces din curtea Mănăstirii Bistrița, Peștera Sfântului Dimitrie Decapolitul,
sau popular numită Peștera liliecilor, este un monument natural deosebit. Urcarea spre intrarea în peșteră durează cam jumătate de oră, este destul de abruptă și ar fi bine să fiți încălțați sport (nu în șlapi). Ghida împărtășește o mulțime de povești interesante, se poate admira bisericuța aflată în incinta peșterii, se văd liliecii și un mic izvor. De la intrarea în peșteră se văd splendid Cheile Bistriței, străpunse de un drum forestier, excelent pentru biciclete sau o plimbare la pas.
- De la comercianții aflați la intrarea în Mănăstirea Bistrița am aflat despre pietrele care cresc numite trovanți, care se află în satul Costești și pot fi admirați și în muzeu.
- Vârful lui Roman adăpostește Păstrăvăria Romanii și câteva locuri de cazare tare pitorești, în căbănuțe. În acest loc se mănâncă păstrăv proaspăt și există o și o mică grădină zoo.
- Zona Vâlcea este vestită pentru cule, case fortificate cu rol de apărare. Cula Măldărești și cula Greceanu Măldărești se vizitează zilnic cu excepția zilei de luni, iar mai multe detalii se află aici.
Fotografii: © Adrian Bobocea, Zenoa.