Cum a fost vizita la Zimbrăria Neagră

În prag de solstițiu de iarnă, o plimbare spre Târgoviște și Zimbrăria Neagră a fost ca și când s-ar întâlni Jupiter și Saturn la taifas. Adevărul e că îmi doream de ani mulți să văd un zimbru cu ochii mei,  nu mai zărisem decât prin poze și povești, în timp ce hmm… cele două planete mai avuseseră rendez-vous-uri și prin alte timpuri…

Pentru o excursie de o zi în afara orașului ori dacă te afli în drum spre nordul țării, o oprire la Zimbrăria Neagră din județul Dâmbovița poate astâmpăra oricui dorința de a vedea un animal istoric aflat pe cale de dispariție. Sau poți lega vizita aceasta de alte locuri aproape de București pe care le poți vizita într-o plimbare de o zi.

Localizare: Drumul până la Zimbrărie a durat cam o oră și jumătate, fiind situată cam 80 de kilometri din București. Noi am ales ieșirea spre Chitila (poți urma și drumul spre Ploiești), apoi am urmărit GPS-ul până la destinație. Localizarea o găsești aici. După asfaltul drumului județean, accesul la Zimbrărie este pe un drum forestier frumos care m-a făcut să visez la o tură cu bicicleta.

Recent, m-am bucurat auzind că zimbrul nu se mai află pe lista animalelor pe cale de dispariție, așa cum a fost în ultimii ani. Odinioară era prezent pe stema țării și în locurile sălbatice din țara noastră și sper să nu mă înșel zicând că este cel mai mare animal din Europa.

Revenind la vizită, am ajuns în jurul prânzului într-o duminică de decembrie (când se întunecă mai devreme, iar accesul este mai scurt, dar și turiștii sunt mult mai puțini) și am respirat ușurați când am văzut că programul de vizitare era până la ora 15. Ne-am plătit biletele și am pornit spre foișorul de observație circular aflat într-un colț al țarcului zimbrilor. M-am bombănit în gând pentru că am uitat aparatul foto acasă, așadar scuze pentru calitatea fotografiilor făcute cu telefonul. 🙁

Familia de zimbri nu s-a sinchisit prea mult de prezența noastră și a stat departe. În gând mi-a răsărit o dorință: Ar fi tare frumos să văd mai de aproape unul dintre ei. Și da! Dorința mi s-a îndeplinit! Cea-care-iubește-animalele a decis să cheme un zimbru spre ea, iar unul dintre ei, cel mai curios din fire din câte am băgat de seamă, a început să facă pași timizi. Ea a făcut trei pași, el s-a mișcat spre ea trei pași și tot așa, până când ne-am putut bucura de regalul acestui animal în toată frumusețea lui. Zimbrul este un animal impunător, din familia Bovidae, cu o nutriție asemănătoare vacii și cailor, însă cu o slăbiciune pentru fructele de pădure. 

Pe drumul spre ieșire am vizitat și micul muzeu cinegetic aflat lângă intrare, unde sunt mai multe animale specifice zonei noastre geografice, de data asta, împăiate.

Preț bilet: 6 lei/ persoană.

Program: 10-15.

Website: Zimbrăria Neagră.

PONT: Ia cu tine un binoclu. Animalele pot fi timide și uneori reticente în a se apropia prea mult de oameni.