Se spune că bolile se instalează în corp ca urmare a unui program mental greșit, a unui pattern cu efect negativ care se vede sub forma unei somatizări, a unei boli sau disfuncționalități. Cel puțin eu sunt încredințată de asta. Medicina psihosomatică se ocupă exact cu înțelegerea mecanismului dintre factorii psihologici și apariția afecțiunilor somatice. O persoană care își poate controla emoțiile și felul în care gândește este o persoană sănătoasă și echilibrată.
Poți privi boala sau afecțiunea ca pe un maestru care îți indică calea pe care s-o apuci pentru a schimba acele lucruri care îți fac rău, cele pe care le-ai ignorat și care trebuie adresate. Dar n-ar fi mai ușor să schimbi gândurile care te-au adus în povestea care-ți face rău?
1. Din cartea Biofeedback și mindfulness de Inna Khazan am înțeles că tensiunea nervoasă care însoțește o emoție negativă este înregistrată la nivel muscular, iar viața trăită într-un stres cronic generează boli ce se vor vedea mai târziu. Mindfulness-ul ajută exact la trăirea experiențelor în prezent, calm și concentrat, la gestionarea situațiilor stresante cu detașare și fără judecată de tip alb/negru.
Este esențială numirea și recunoașterea emoțiilor pe care le simți deoarece se produc 3 schimburi neurologice:
- Diminuarea reacției luptă, îngheață sau fugi.
- Îmbunătățirea capacității de a alege cel mai folositor mod de a răspunde solicitărilor venite din mediul exterior.
- Scăderea suferinței emoționale și scăderea reactivității fiziologice.
2. Una dintre cărțile care explică în amănunt mecanismul detaliat al triadei gând-emoție-boală este Medicina psihosomatică de Franz Alexander. Din ea am aflat lucruri precum:
- Tulburările de alimentație cum sunt bulimia sau anorexia provin din frustrările substituite prin mâncare sau lipsa apetitului, care se rezolvă prin conștientizarea tensiunilor emoționale refulate.
- Ulcerul apare persoanelor cu conflict nevrotic adânc sau celor cu aparentă stare de nepăsare, ca apărare pentru nesiguranță și dependență.
- Problemele cardiovasculare sunt specifice celor ce au anxietate cronică generalizată sau își refulează permanent sentimentele ostile.
- Hipertensiunea reprezintă incapacitatea individului de a-și exprima pulsiunile agresive, celor care sunt people pleaser, dând impresia unor personalități bine adaptate și mature.
- Migrena reprezintă întoarcerea împotriva propriului sine și auto-învinovățire, îndeosebi la persoane perfecționiste care au nevoia compulsivă de a se menține la standardele autoimpuse.
- Persoanele înclinate spre accidentări sunt în general oameni de acțiune, care au probleme cu autoritatea. Sentimentul de vinovăție vizavi de o situație/persoană se micșorează odată cu apariția unei accidentări care îi va spune individului că sentimentul de vină va fi șters, acum că se află într-o situație defavorizată.
3. O altă carte interesantă este (Re)Setează-te! de Dean & Ann Ornish – desemnează patru dimensiuni ale stilului de viață care afectează sănătatea. Gradul de detaliu în care autorii analizează și explică efectele benefice ale schimbării este suficient de convingător pentru a face acele modificări necesare în traiul de zi cu zi, mai ales dacă îți dorești o viață lipsită de suferință fizică. Autorii susțin că schimbarea stilului de viață ajută într-o proporție considerabilă la vindecarea problemelor medicale și la menținerea unui tonus bun. Adoptarea unui regim nutrițional cu mai puțină proteină animală, mișcarea zilnică, gestionarea stresului cotidian și a conflictelor interioare, împreună cu mai multă iubire îndreptată spre sine sunt auspiciile sub care corpul tău va fi unul fericit, dornic de activitate care să te susțină în tot ce vrei să faci.
4. Cea de-a patra, aflată însă printre primele cărți citite de mine cu acest subiect, a creat și metoda cu același nume: Călătoria. Scrisă de Brandon Bays, cartea dezvăluie problemele grave de sănătate pe care le-a avut autoarea și cum a reușit să le depășească prin întoarcerea privirii în interior. Deși metoda a devenit una monetizată intens, principiul ei este unul simplu.
Într-un moment de liniște și intensă conectare cu sinele tău, întreabă-te care este motivul pentru care ai dezvoltat problema de sănătate X. Prima senzație, primul lucru sau persoană care îți vin în minte reprezintă sursa care a dus la dezechilibrul survenit și la gestionarea neadaptată ori neprelucrată a emoțiilor. Odată recunoscută cauza, vom privi din nou situația care a generat-o, însă de data aceasta cu detașare, înțelegând și permițând autoreglarea, adptarea emoțiilor negative și autovindecarea. Sfatul autoarei este ca fiecare om să-și analizeze interiorul, devenind conștient de emoțiile sale, de gândurile sale. Emoțiile negative trebuie identificate, îmbrățișate și acceptate, nu evitate prin muncă, mâncare sau socializare, pentru că astfel reprimate, ele vor ieși la suprafață în moduri care te vor uimi.
Corpul se vindecă în momentele de relaxare, de aceea e important ca în fiecare zi să ai câteva momente în care faci asta. Reacția de tip luptă, îngheață sau fugi menține organismul într-o perpetuă stare de alertă, care nu permite autovindecarea, fiind mai importantă gestionarea situației de moment și restul trebuind să aștepte. Atunci când stimulii stresanți nu mai există sau sunt micșorați substanțial, organismul intră în homeostazie, o stare optimă în care hormonul stresului (cortizolul) se diminuează, procesele inflamatorii se reglează, iar organismul își ia ce are nevoie pentru autovindecare.
Închei cu ideea că energia fizică – corpul – nu este decât un barometru al sufletului. Oferă-i sufletului ce are nevoie, poate frumusețe sau liniște, iar el te va răsplăti!