Expoziția Regina Maria – Mama Regină din cadrul Expo Arte

Cum în perioada asta evenimentele culturale s-au împuținat teribil, am fost tare entuziasmată când am văzut titlul acestei expoziții organizate la 145 de ani de la nașterea Reginei Maria a României și am aflat că ea se desfășoară chiar în inima Bucureștiului, lângă Inter.

Fiindcă toate lucrurile pe care le știam B.C. (Before Covid) s-au schimbat, pentru siguranța tuturor, gazdele au optat ca vizita să se desfășoare cu o rezervare telefonică prealabilă. Așadar mi-am programat vizita într-o zi de joi la prânz și abia am așteptat să-mi cunosc tiza și gazda cu care mă auzisem la telefon.

Clădirea aflată pe strada Batiștei, lângă Teatrul Național, te întâmpină din stilul Art Deco, cu ferestre tipice și nișe ce amintesc de cabina unui vapor. Am urcat la etaj unde am descoperit planșele cu desenele reginei, iile și obiectele vestimentare, fotografiile și poveștile celei care a fost numită Mama răniților, Mama Regină și Regina soldat. Icon al modei, scriitoare, pictoriță, designer de grădini și de interior, Regina Maria a fost personalitatea care a marcat în sens bun viața intelectuală a începutului de secol, dar chiar și istoria. Ei îi datorăm intervențiile făcute în timpul tratativelor de pace de după Primul Război Mondial pentru a uni cele trei principate sub stindardul România Mare.

Pasiunea pentru frumos și loialitatea arătată de regină țării sale adoptive a fost marcată inclusiv prin straiele populare pe care le-a purtat în stilul său unic. La expoziție se află piese din colecția Iulia Gorneanu, suporter și promotor al patrimoniului țărănesc, fashion stylist prin integrarea pieselor vintage în ținutele urbane. Profesorul Sorin Mărgărit, doctorand al Facultății de Istorie a documentat planșele, fotografiile și documentele.

Expoziția se desfășoară în perioada 7 dec 2020 – 26 februarie 2021 și poate fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 10 și 17, în baza programării telefonice la  0739 846 534 sau prin e-mail la hello@expoarte.ro. Turul virtual al acesteia poate fi accesat aici.

Adresa: Centrul Cultural Expo Arte, str. Batiște nr. 14, București.

Fotografii: Ana Călin pentru Expo Arte, Zenoa.