Muzeul Micul Paris din București

Aflat în inima orașului, în Centrul Vechi, cu intrare pe o străduță care se întâlnește cu strada Lipscani, Muzeul Micul Paris este un locșor cochet cu un distins parfum de Belle Epoque.

De multă vreme voiam să mă plimb pe îndelete printre lucrurile cu istorie din acest loc, dar parcă niciodată nu era momentul… Ba nu aveam timp, ba nu reușeam să ajung în centru, ba nu aveam aparatul foto cu mine; în fine, l-am vizitat chiar și fără cameră și bine am făcut!

Pentru cei mari și cei mici, vizita în fosta casă a familiei Dalles e ca și când te-ai afla în saloanele dichisite ale secolului trecut, pe vremea când femeile nu ieșeau din casă fără mănuși și umbrelă, iar domnii mergeau cu baston și pălărie pretutindeni, mai ales în plimbările pe Calea Victoriei sau Podul Mogoșoaia, cum se numea odinioară. Pe atunci vizita se anunța prin cărți de vizită (nu degeaba se numesc astfel) lăsate cu o zi înainte, iar în zilele de primiri se servea cafea și dulceață cu apă rece. Ne amintim puține lucruri și obiceiuri de pe atunci, dar locuri precum acesta ne mai scot din timpul nostru și ne fac să visăm la viața din acele timpuri.

După ce urci câteva trepte, ușa se deschide într-un hol de primire  dreptunghiular, de unde pornesc toate camerele, inclusiv Salonul Oriental și Salonul Franțuzesc. Mi-am petrecut timpul admirând fiecare colț, iluminatul oriental și minunatele obiecte vechi și exotice care nu sunt puține! Fiecare scaun, lampion ori tapiserie are povestea sa, vorbește într-o limbă a bunicilor și străbunicilor, dintr-o lume cunoscută ca Micul Paris.

Fără prea multe cuvinte, vă invit să faceți o vizită acestui loc, fie din dorința unei cufundări în ce însemna traiul din secolul XIX, fie să vă imortalizați în portrete de epocă în acest Fotocabinet realizat cu drag și dăruire.

Localizare: strada Lipscani nr 41. Harta.

Donație sugerată: 20 lei.

Program: J-L, 13-20.