Muzeul-conac Pană Filipescu de lângă Ploiești

Petrecându-mi recent un weekend fain la o prietenă dragă, am avut ocazia să vizitez împreună cu ea un cochet conac clădit de marele logofăt Pană Filipescu, soțul Mariei Cantacuzino, fiica cea mare a Postelnicului Constantin Cantacuzino. Conacul se află la circa 20 de kilometri de Ploiești și 97 de kilometri de București.

Căzut în ruină pe timpul comunismului, conacul a fost reconstruit, iar azi păstrează istoriile familiilor Cantacuzino și Filipescu.  Restaurat parțial între anii 1968-1971 de arhitectul Mişu Rădulescu, clădirea a fost reabilitată cu fonduri europene între 2012-2015, iar astăzi este deschisă spre vizitare. Nu la fel de norocos a fost Palatul Postelnicului Cantacuzino, ale cărui ruine se odihnesc în parcul îngrijit al localității. 

Clădit în anul 1650 în stil tradițional brâncovenesc, conacul Filipescu adăpostește astăzi încăperi cu parter înalt, coloane, ghețării, foișor și beci. După Primul Război Mondial, conacul a fost vândut familiei Cantacuzino, Nababul fiind cunoscut pentru domeniile întinse pe care le avea în zonă, inclusiv Micul Trianon din Florești, unde în zilele noastre se organizează concursuri ecvestre.

Foişorul are o formă aproape pătrată, cu opt coloane, cu baze şi capiteluri, unele autentice. Din foişor, pașii ne poartă într-o sală de primire care se deschide spre alte încăperi. Pot fi admirate obiecte vechi, de artă, bijuterii, cărți vechi, veșminte. Mi s-a părut deosebit de interesantă vechea tiparniță, iar poveștile ghidului ne-au condus și-n beci, unde am văzut inclusiv locul în care se ascundeau comorile atunci când veneau peste aceste meleaguri diverse invazii străine și deloc prietenoase.

La mansardă au loc deseori evenimente, iar în momentul vizitei noastre, am putut admira o colecție de costume populare din mai multe zone ale țării.

Pentru o zi întreagă de plimbare în afara capitalei, am mai găsit 5 locuri de vizitat lângă București.

Program:  Marţi-duminică: 9:00-17:00.

Tarife: adulți – 10 lei, copii, elevi, studenți- 4 lei, pensionari – 6 lei.

Taxa de ghidaj: 10 lei/ oră, gratuit pentru grupuri de minimum 10 persoane.