3 cărți pentru gânduri bune

Cât de important este să te menții sănătos pentru a avea gânduri bune? Sau poate mai întâi este gândul, apoi vine starea? De fapt, între cele două este așa o legătură strânsă, încât cel mai bine ar fi să te îngrijești de amândouă. Îți povestesc într-un scurt rezumat despre 3 lecturi care își pot da idei numai bune.

1. Ți-ai dorit vreodată să citești o carte întreagă despre eșec? Ei bine, probabil că nimeni nu și-a dorit asta, deși o mulțime de oameni se confruntă cu teama de eșec, uneori chiar și cu teama de succes, ele merg de obicei la pachet. Așa cum vaccinul presupune inocularea unei mici doze de virus pentru a căpăta rezistență la boala care se instalează agresiv în cazul nevaccinării, și eșecul poate fi abordat ca parte a terapiei pentru tratarea fricii de a da greș.

Scrisă într-un mod dinamic și modern, cartea celor 4 Try Guys – E ok s-o dai în bară oferă perspectiva unor oameni obișnuiți care-și afișează temerile, și mai ales, vulnerabilitatea, pentru a dovedi că eșecul nu este o catastrofă atunci când îl experimentezi, nu te oprești din ce făceai sau ce-ți doreai pentru că ai întâlnit un obstacol. Te învață că reziliența se educă, iar atingerea unui obiectiv implică momente de cădere care pot fi depășite.

Mi-a plăcut modul în care autorii te ajută să schimbi perspectiva negativă într-una din care să extragi învățătura care face parte din moment, să înțelegi ce anume îți este de ajutor și ce anume a dăunat în proces. Cel mai important este înțelegerea faptului că toate încercările prin care treci sunt experiențe care te desăvârșesc și-ți servesc în cel mai bun mod.

Cele 5 capitole – Sănătatea, Stilul, Profesia, Iubirea și Familia – prezintă provocările, atitudinea pozitivă de preferat în fiecare dintre domenii și cum s-o menții. Mai găsești în E ok s-o dai în bară ponturi pentru a avea un drum lin spre succes în orice domeniu îți dorești.

2. Am citit cartea lui Deepak Chopra – Metauman când mă aflam într-un moment delicat (a se citi vulnerabil) și m-a făcut să văd partea plină neașteptat de repede. Mi s-a părut interesant să aflu lucruri precum:

  • Corpul se conformează realității create de minte. Un experiment făcut la Stanford a scos la iveală că indivizilor care li s-a spus că au o genă care-i protejează de obezitate au avut leptina (Hormon cu rol important în reglarea aportulului și cheltuielilor energetice, inclusiv apetitul și metabolismul, reglând rezervele de țesut adipos din organism) de 2,5 ori mai mare decât înainte. Celor care nu li s-a spus asta, nu au avut modificări.
  • Cheia reușitei în slăbit, spre exemplu, constă în identificarea cu simularea fizică, deoarece dacă îți schimbi percepția asupra implicării, se schimbă și experiența ta.
  • Noțiunea “Eu” se bazează pe nevoie, te leagă de un program din care ies mereu dorințe noi ce nu se sfârșesc niciodată și sunt opusul împlinirii și stării de bine.
  • Nu ai fost modelat de ce ți s-a întâmplat de la naștere. Ai fost format de ceea ce ai gândit despre acele evenimente.
  • Când accesezi înțelepciunea interioară autentică, se deschide calea creativă, gândești mai sus decât eul/egoul, neavând granițe, apar sincronicități și furtuna interioară se transformă în liniște.
  • Respirația vagală (4 secunde inspir, 2 secunde menținere, 4 secunde expir) relaxează în profunzime organismul, deoarece nervul vag acționează din creier și până la abdomen, fiind cel mai lung dintre nervi.

3. Buddha și nonconformistul de Vishen Lakhani îmbină principiile psihologiei și spiritualității cu cele ale antreprenoriatului, analizând în profunzime cele mai importante lucruri pentru a atinge succesul. Mi-a plăcut faptul că autorul este un antreprenor care împărtășește din propria cunoaștere și experiență, din eșecurile și reușitele sale.  Cartea te învață simplu și eficient:

  • Să comunici armonios și eficient cu colegii și oamenii apropiați, conectându-te autentic cu ceilalți și împărtășindu-ți stările sufletești.
  • Să conștientizezi și să schimbi convingerile limitative care-ți croiesc viața prin faptul că devin profeții auto-împlinite.
  • Să îți accepți vulnerabilitatea, folosind-o ca pe un punct forte; de exemplu, le spui colegilor că te afli într-un moment sensibil alungând supozițiile: “Am o perioadă mai dificilă și sunt prost dispus. Dacă par supărat, e bine să știi că nu are legătură cu tine”.
  • Cele 4 elemente care transformă munca și amplifică rezultatele unui om sunt: 1.Iubirea, fericirea și sentimentul de apartenență și prietenie. 2. Însemnătatea (sensul) pe care o dai vieții tale. 3. Dezvoltarea personală. 4. Importanța pe care ți-o acorzi.
  • Înțelege și acceptă că stările emoționale sunt virale. Felul în care se simte și se comportă un om influențează și declanșează aceleași emoții și în apropiații săi, indiferent că sunt pozitive sau negative. Subconștientul captează “undele”, dar nu le “traduce” cognitiv, de aceea doar simți și nu înțelegi ce anume te deranjează.
  • Întreabă-te 3 lucruri: Ce vreau să experimentez în această viață? Cum vreau să mă dezvolt? Cum vreau să mă implic astfel încât să ofer ceea ce primesc?
  • Oamenii își găsesc inspirația în de ce faci un lucru (motivația de a face ceva), de aceea, împărtășește cât poți de des credința și viziunea personale. Vei fi suprins de cât de bine te vei simți după aceea și tu, dar și cei cu care ai discutat, care se vor simți importanți pentru tine.
  • Redactează propriul manifest. Notează în el convingerile tale, valorile (ce este important pentru tine cu adevărat) și de ce-ul care te motivează.
  • Amintește-ți visul pe care îl aveai în copilărie, șterge-l de praf și urmează-l! În copilărie nu ești pervertit de ceea ce vor alții pentru tine (familie, societate) să-ți dorești.
  • Fii de neclintit, în sensul de a simți că-ți ești de ajuns să-ți creezi viața, sporindu-ți iubirea de sine și recunoștința de sine. Spune-ți des “Te iubesc” și practică (auto)recunoștința.

Gânduri bune să avem!