Close

Am văzut “Close”. O poveste despre prietenie. Despre acea prietenie esențială, de care e greu să te vindeci și pe care o cauți apoi toată viața. Dar este și despre fragilitatea emoțională și despre construirea unei personalități. Despre bullying și efectele sale. Léo şi Rémi au 13 ani și împart totul de când se ştiu, dar primele semne ale adolescenței și ale prejudecăților umane le pune intimitatea relației la grea încercare.

Mi-a plăcut foarte mult. Este un film care te face să privești în tine și apoi în trecut, întorcându-te spre copilul pe care fiecare îl poartă în sine. Face parte din filmele de artă care include cadre atente, scenariu bine scris, joc actoricesc foarte bun – copiii sunt fantastici.

Regizorul l-a întâlnit pe Eden (care îl interpretează pe Léo) în trenul care mergea de la Anvers la Gent, la scurt timp după ce a scris prima scenă a filmului, fiind frapat de expresivitatea puştiului. În urma procesului de casting laborios au fost selectaţi 40 de copii care au dat probe în perechi. Când cineastul i-a văzut pe Eden și Gustave împreună, a știut că au o legătură specială. Regizorul de 31 de ani Lukas Dhont, o revelație a cinematografiei europene, se află la al doilea film al său.

Producție franco-belgiano-olandeză, filmul este câștigătorul Grand Prix la Cannes și este nominalizat la premiile Caesar și la Oscar pentru Cel mai bun film străin, primind până acum 30 de premii internaționale și peste 40 de nominalizări.

“Close” are premiera în cinematografe pe 27 ianuarie, fiind distribuit în România de Bad Unicorn. N-o să vă pară rău dacă mergeți să-l vedeți, nici nu veți ști când vor zbura cele 105 minute ale filmului.

Programul de vizionare în cinematografe îl găsiți aici.